Snart är det dags för SBWF

, , 1 kommentar
Nästa vecka drar årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival igång. Jag kommer att vara där från tidigt till sent på torsdag nästa vecka, då vi också anordnar ölbloggarträff, och sedan även jobba i Slottskällans monter på lördagen. Eventuellt kommer jag också åka dit en sväng under torsdagkvällen andra veckan, men mer än så blir det inte i år.

Några ölorienterade Master Classes att hålla utkik efter i år är Mikkeller, Brewdog, Flying Dog, Chimay, Mohawk, Krusovice, Danish Master Breweries, Danskt nytänkande och Ölvisholt. Hela listan med provningar hittar ni här, och på den sidan kan man också anmäla sig till dem. Gissningsvis kommer även en del av dessa snubbar hänga en del i de montrar de "tillhör" så är man där på rätt dag kan man kanske få snacka lite med dem även om man inte går på deras provningar. Bryggmästaren för Pilsner Urquell, Vaclav Berka, kommer även att hålla en gratis Master Class med tjeckiska öl som man anmäler sig till via deras Facebooksida. Vaclav Berka kommer för övrigt även att gästa ölbloggarträffen.

Det är inte alla svenska småbryggerier som uppdaterat sina utställarsidor med vilka öl de tar med sig än, men några har det och några vet jag om trots att de inte står med än. Slottskällan ska väl med högsta sannolikhet ta med sig sina nya IPA, nämligen Freedom IPA och den brittiskt inspirerade Britt IPA. Dessa buteljerades i förra veckan så de är riktigt färska och fina. Dessutom misstänker jag att de två fatlagrade varianterna av Svart, bourbon och cognac, kommer att få åka med. De avsmakades häromveckan av personal på bryggeriet och fick tummen upp. Strömsholms tar med sig årets upplaga av rökölet Malakias och enligt uppgift även förra årets variant så att man kan vertikalprova dem lite smått.

Jämtlands verkar också ha vaknat till liv igen vad gäller att producera nya öl, med sig till mässan har de en black IPA samt en ny lager som de kallar för Skördebrygd. Hos Nynäshamns kan man smaka Tjockhult Tjinook som visserligen funnits ett tag men som i alla fall är ny sedan förra året. Ofiltrerade varianter av deras Landsort Lager och Pickla Pils är väl inte heller några nyheter men väl värda att prova. Dalabryggarna Oppigårds tar med sig nyheterna Twisted Wheat och Klassisk IPA. Jag hoppas på att veteölen, som beskrivs som en modern weissbier, är något med mycket aromhumle i. Blir även spännande att se hur de lyckats med en mer klassisk variant av IPA. Dessutom har de med sig en Ekporter, jag är osäker på om det är samma öl som First Oak Aged Stout som fanns på Linköping Beer Expo eller om det är en ny öl.

Sigtuna kommer att släppa Ace of Spades 2011 på mässan. De själva vill inte avslöja vad det är för typ av öl förutom att den såklart är extrem, men mycket tyder på att det är en rejäl trippel-IPA. De låter även en ny barley wine få premiär, CPH Black Oak, som bryggdes på Nörrebro i januari 2010 och därefter lagrades på bourbonfat från Mackmyra i 12 månader. I sin produktlista har de även med en East Coast IPA. Frågan är om detta är en ny öl eller om Summer IPA blivit året-runt-öl och fått ett nytt namn? Även Nils Oscar har nya öl under bältet och tar med sig HI-FreQency Lager samt en Coffee Stout som jag antar är en nybryggning av deras gamla goding.

Ängö Kvartersbryggeri tar med sig sin Södvik Säsong som tagits fram till Ölands Skördefest som pågår samtidigt som SBWF. Dessutom har de med sig Krösabira, en ale smaksatt med lingon, som ska bli mycket spännande att prova. Till sist har vi även helt nya bryggeriet Södra Maltfabriken som ser ut att ta med sig tre öl, nämligen Initial Pale Ale, Poking IPA och Rude Lager. Jag ser väldigt mycket framemot att pröva dessa då jag hört goda ord om dem.

Till sist tänkte jag även att det är en jäkligt lång lista med utställare på SBWF, men alla har ju inte mikroöl med sig så jag har sammanställt en lista med de utställare som faktiskt har just mikroöl med sig i sina montrar (med reservation för att jag missat någon).

Lista på utställare med mikrobrygd öl
Amager Bryghus
Black Rooster Brewery
Braunstein
Brekeriet
Brewers Association (hos OT)
Brewery International
Brill & Co
Bryggeriet Djävlebryg
Carlsberg
Cask Sweden
Elixir Wine
Galatea
Gamla Slottskällans Bryggeri
Gotlands Bryggeri
Great Brands
Grebbestad Bryggeri
Hantverksbryggeriet
Indslev Bryggeri
Jämtlands Bryggeri
Lervig Aktiebryggeri
Monks Café
Nils Oscar
Nynäshamns Ångbryggeri
Oliver Twist
Oppigårds Bryggeri
Raasted Bryghus
Samuel Adams
Sigtuna Brygghus
St Eriks Bryggeri
Stockeboda Gårdsbryggeri
Strömsholms Brygghus
Södra Maltfabriken
Teerenpeli
TOMP
Två Bryggare
TWC Dryckesutbildning
Wicked Wine
Ängö Kvartersbryggeri

1 kommentar:

  1. Hej, du har helt rätt gällande att träffa bryggarna i montern. Elixirwine har represenranter för alla bryggare utom Hornbeer i montern i år.
    Öllistan kom lite sent men finns nu på Elixirwines webb. Fler än 80öl. Lite kommentarer till några på vår Facebook sida.

    SvaraRadera