Belgiskt finbesök hos Jackdaw

, , Inga kommentarer

Ni som följt Portersteken på Facebook under dagen har redan sett att Alvinne har varit på besök hos Jackdaw i Ströby utanför Uppsala för att brygga en öl ihop. Det hela kom sig av en lycklig slump som bland annat innehöll kusiner och en kör. Själva ölet blir en saison med Chinook, Saaz och Hallertauer Blanc som släpps om någon månad. Bara att hålla utkik efter några av de ca 800 liter som har bryggts. 

Upprinningen till den här samarbetsbryggningen är kanske inte riktigt som det brukar. Det var så att en av bryggarna på Jackdaw har en kusin som sjunger i en liten kör. På en middag under en turné träffade denna kusin en annan person som också kände någon som bryggde, närmare bestämt på något belgiskt bryggeri. Så kusinen kom hem och berättade detta och att det väl vore kul att ordna någon form av samarbetsbryggning. Det tyckte ju grabbarna på Jackdaw lät kul och det var först senare det kom fram att det var Alvinne som var det belgiska bryggeriet i fråga (varpå Jackdaw-grabbarna fick lov att nypa sig i armen lite).


Som en liten jubileumsöl för den ovan nämnda kören har nu Jackdaw och Alvinne bryggt en saison, som under den sista halvtimmen av koket humlats var femte minut med Hallertauer Blanc, Chinook och Saaz. Kongero, som kören heter, var även på plats för att sjunga för vörtkoket, och oss övriga besökare, för att ge den det lilla extra.

Under dagen har bloggare, bryggare och andra lokala ölförmågor varit på plats för att bevittna bryggningen och delta i den härliga gemenskapen kring en samarbetsbrygd. Bland annat var Jens Skrubbe på plats och lurade genast till sig ett fat eller tre till Pressklubben tillsammans med ett litet uppträdande av Kongero.


Förutom samarbetsbryggningen har Jackdaw och Alvinne också utbytt lite öl. Med andra ord, en mindre mängd av Alvinnes öl har nu hittat till Sverige igen och lite av Jackdaws öl går att hitta i Belgien.
-Att få exportera vår öl till Belgien var ett av mina stora mål för 2015, så jag är väldigt nöjd, avslöjar Jackdaws bryggare Fredrik Bjarman.

Nu ska vi ut och fira den lyckade bryggningen med en liten middag med Jackdaw och Alvinne på O'Connors.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar