Tips på nyheter inför Stockholm Beer & Whisky Festival 2015

, , Inga kommentarer
Årets festivalölglas
Nästa vecka är det dags igen, då drar nämligen årets Stockholm Beer & Whisky Festival igång igen. Denna mastodont bland ölfestivaler blir återigen ölsveriges epicentrum under två helger när bryggare, importörer, krogfolk och konsumenter samlas under ett enda stort tak (eller två tak, om man ska vara noga). Jag har tagit en titt på vad som är nytt för i år bland utställare och master classes och plockat ut några presumtiva nyhetsrussin ur festivalkakan.

Till att börja med finns det en trio nya master classes som ingår i entrén och som alla ser riktigt spännande ut. Dels kommer jag själv hålla en föreläsning om IPA, med tyngdpunkten på dess historia och moderna återuppväckelse, dels kommer Timo Huttunen och Raimo Koljonen från mälteriet Viking och pratar om maltens roll i öl och dels kommer Claus Christensen från Munkebo att hålla en föreläsning om jäst. Som sagt, alla dessa är kostnadsfria så det lär bli lägligt att anmäla sig i förhand så man är säker på att få en plats.

I vanlig ordning kommer också ett gäng bryggerier hålla provningar och berätta om sina öl. Här finns några trevliga återseenden och bland de mest anmärkningsvärda nyheterna finns Oskar Blues, Founder's, svenska surölsbryggaren Tempel Brygghus och så Anchor Brewing, som leds av Mark Carpenter som jobbat på bryggeriet sedan 70-talet. Även på provningsfronten har jag nästlat in ett finger i spelet och håller en Ölskola III om IPA (och i vanlig ordning håller förstås även Janko i Ölskola III, en om brittisk och en om centraleuropeisk öl). Alla Master Classes hittar ni på denna länk där man även kan anmäla sig.

På mässgolvet finns en hel del nya utställare. Jag är lite osäker på om något norskt bryggeri har kört med egen monter tidigare, men i år kommer det två stycken, 7 Fjell och Amundsen. Den förstnämnda kom på tionde plats på Ratebeers lista över Best New Brewers in the World 2014 och bör med andra ord spanas in. En hel hög nya svenska bryggerier kommer också dyka upp. Några i nybryggarmontern, några hos den nya leverantören Independent Spirits som specialiserat sig på just små svenska bryggerier och några ser ut att köra med egen monter. Det är alldeles för många för att nämna alla, vilket i sig är anmärkningsvärt. Kul!

Original Brands ställer också ut för första gången och kommer med ett stort gäng spännande bryggerier från Italien, Frankrike, Spanien, Mexiko och Estland. Några av dessa öl har redan dykt upp på Systembolaget men det mesta är, åtminstone för mig, mer eller mindre nytt och mycket av det ser riktigt spännande ut.

Eskilstuna Ölkultur är förvisso inte nya som utställare, men de är nya som importörer. Förutom sina egna öl kommer de också ha med sig lite blandade belgare, där Troubadour är en av guldklimparna, samt några öl från deras nya spanska samarbeten. De har också gjort två samarbetsbrygder med La Quince som kommer finnas i montern, tillsammans med bryggarna från just La Quince. Dessutom har de just gett ut en bok om föreningen som också kommer att finnas i montern.

Till sist slår jag ett litet slag för Riktig Cider som har med sig en hel massa smaskig, ni gissar rätt, cider. Passa på att bryta av med en god fransos och få en ciderlektion från Anna och Ola. Lovar det är värt det.

Och till allra sist: Vi ses väl där?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar