Mer spanskt till Sverige

, , 1 kommentar

De spanska hantverksölen fortsätter poppa upp här och var i Sverige och det är framförallt nya importverksamheter som vänt blicken mot den iberiska halvön. Bland annat har Eskilstuna Ölkultur avslöjat att de kommer att börja arbeta med fantombryggeriet La Quince och en av de som står bakom Uppsala Beer & Whisky Festival och krogen Churchill Arms har nu börjat importera öl från Cervezas Yria. Jag har en tagit en närmare smak på de sistnämnda.

Vad sägs om en The Nuclear Mutant Beast Vs The Giant Reptilian From Hell Black Rye Smoked Imperial IPA Cedar Amaretto Aged? Det är en av Yrias kreationer och som tur är har de också några öl som går snabbare att uttala och som inte är en mix av precis allt man kan komma. Just den här ölen var ett typexempel på att desto fler kockar, desto sämre soppa även gäller i ölvärlden. En soppa är väl just vad man kan kalla det, där resultatet av alla smaker som man försökt slå ihop bara blir en stor smak av hostmedicin. De 14 proenten var i alla fall väl dolda.

Det finns bättre exempel i deras utbud. Honey I'm Home är en honungssaison där man kommer undan den något sliskiga honungssmak som vissa honungsöl får samtidigt som den har en väldigt spännande kryddig smakprofil som ligger en bit ifrån Dupont-typen men som samtidigt är omisskännligt en saison. 


Som flera andra spanska bryggerier blandar och ger de ganska mycket. Deras Gose är trots tillsatt mjölksyra inte särskilt syrlig och varken sälta/mineraler eller kryddor är särskilt tydliga. Hela ölen faller lite platt med det. Samtidigt är deras cederlagrade DIPA Beerbol riktigt bra. Den är visserligen inte särskilt humlig, men en värmande, kraftig ale med härliga cedertoner.

Och sådär fortsätter det lite, fram och tillbaka. Och just det, det där långa ölnamnet är inte någon engångshändelse. De har också en Disciples of the Beer Ninja Clan Vs Zombie Viking Army Dark Rye Braggot Rum and Vanilla Oak Aged. Otroligt nog täcker inte ölnamnet hela etiketten utan de får också plats med några rätt sköna illustrationer.


1 kommentar: