Mera ekologisk bira: Veteöl och fläskkotlett

, , Inga kommentarer
Utan jästfällning
För en vecka sen kom det fyra nya ekologiska öl till Systembolaget. Dels påskölen Blåkulla, och dels tre stycken till ordinarie sortimentet i form av Arboga Ekologisk, Black Isle Goldeneye och så Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4, även känd som deras Edel-Weissen och det öl som detta inlägg handlar om. Det är en tysk veteöl i klassisk hefeweizenstil från det anrika bryggeriet G. Schneider & Son som dessutom står bakom bland andra Aventinus.

Med jästfällning
Bara som en kul grej noterade jag färgskillnaden mellan ölet när det är försiktigt upphällt och när bottensatsen, på traditionellt hefeweizenserveringsmaner, blivit upplöst i den sista slatten i flaskan och tillsatt till glaset. Det är ju en smakfråga om man vill ha sina veteöl med eller utan bottensatsen men jag föredrar i alla fall mina med den då jag tycker den ger lite fylligare smak och utan den tycker jag att det kan bli lite väl tunnt.


Veteöl är ju en riktigt klassisk matölsstil som går bra till en mängd olika rätter av det något lättare slaget. Ikväll slog jag till på lite fläskkotlett, som jag marinerade i olja, soya, vitlök, salt, peppar och lite rosmarin (i brist på salvia som jag annars tycker passar bättre till fläsk) och sedan bara stekte på i stekpanna. Egentligen tycker jag att fläskkotletter gör sig bäst på grillen, men det är ännu lite väl tidigt på året för det. Till det körde jag lite ugnsrostad potatis, rödbeta och lök, precis som när jag provade Blåkulla med lammrostbiff alltså.

Lite på gränsen att veteölet kunde hantera den här rätten faktiskt, men i slutändan gick det ändå. Den ligger ändå på 6,2 % och jag tror att den där extra procenten jämfört med de flesta andra tyska veteöl vi har på bolaget var det som gav den tillräckligt med kraft för att klara av uppgiften. Det är egentligen inga direkta harmonier som gör att det funkar utan snarare att veteölet är friskt och fräscht utan att bli för tunt för maten. Vill man inte ha veteöl till liknande mat kan man istället med fördel satsa på andra tyska stilar som t ex rauchbier, altbier eller varför inte en hederlig tysk pils.

Vill man å andra sidan gärna ha veteölet till mat men inte är sugen på fläskkotlett så lär det passa till en uppsjö av fiskrätter och även många andra fläskrätter. Det lär kunna hantera lite krydda, så länge inte anrättningen av fisken eller fläsket blir alltför tung. Det bör även passa finfint till en god getostsallad där dess syrliga toner kan hitta en fin harmoni.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar