Miniexperiment: Temperaturskiftningars kortsikiga påverkan på öl

, , 4 kommentarer
Jag har gjort ett litet experiment för att testa om relativt stora temperaturskiftningar under dygnet får effekt på ett öl på en veckas tid. Två likadana öl, ett har stått i kylen i veckan och ett har jag varje morgon lagt på mitt element och varje kväll lagt in i kylen, under hela veckan. Det börjar bli lite tjatigt, men ölet jag kör med är Oppigårds Amarillo, helt enkelt för att jag ändå hade några flaskor kvar hemma.

Ölen blindprovas genom att jag märkt glasen på undersidan av glasfoten så att jag inte kan se vilket som är vilket utan att kolla under glasen. Jag har blandat runt glasen så att jag glömt bort vilket glas som innehöll vilket öl.

Det ena ölet är helt klart och det andra är lätt disigt vilket man dock måste kolla noga för att upptäcka. Kollar man snabbt ser de identiska ut, även i skumbildning och hur snabbt det sjunker undan. Varken i doften eller smaken kan jag hitta några tydliga skillnader. Inte när det är kallt och nyupphällt i alla fall. När det har fått stå en liten stund så tycker jag nog att det disiga ölet möjligen har en något intensivare doft, men det känns som att det är inom felmarginalen ändå. Summa summarum så har det på en vecka inte märkts några skillnader på ett öl som förvarats i jämnt temperatur och ett öl som förvarats i starkt skiftande temperaturer över dygnet. För övrigt så var det något disiga ölet det som stått i kylskåpet hela veckan.

Jag drar dock inga större slutsatser av det här. På längre tid eller med andra öltyper så kan det kanske bli skillnader.

4 kommentarer:

 1. Konstigt att det inte tog mer stryk. Det borde ju ha pendlat mellan ca 8-50 grader över 24 timmar. Skulle även var intressant att göra ett experiment där en flaska för stå i kylen och en i fönstret under en solig sommarvecka. Men som sagt trodde jag att ditt experiment skulle skada ölet mer.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde också att det skulle hända mer faktiskt. Jag hade viljat pröva det med solljuspåverkan själv någon gång, men jag har bara fönster österut och träd nära inpå som skuggar det mesta av morgonsolen så det skulle bli svårt att göra här. Finns andra som har prövat dock:

  Gyllenbock lät en Stella Artois ligga på fönsterbrädan i några veckor. http://gyllenbock.blogspot.com/2010/06/olforvaring-pa-fonsterbradan-ingen-god.html

  Här har de gjort ett litet experiment för att se hur snabbt solljuset påverkar en hembrygd i klara, gröna och bruna flaskor: http://www.straightdope.com/columns/read/2979/are-brown-bottles-better-for-beer

  SvaraRadera
 3. Vi gjorde ett kyl-fönster-experiment förra sommaren. Tre flaskor (Carnegie Porter, SN Torpedo och Oud Beersel Oude Geuze) fick stå i fönstret (västerläge) under ungefär 3 månader och en flaska vardera av samma öler fick stå i kylen. Resultatet förvånade mig lite.

  Torpedon som stått i fönstret var aningen sämre, men båda var ganska trötta vid det laget. Jag tyckte dock inte att det hade utvecklat några riktiga sunkiga felsmaker som man kan höra att humle och ljus ska ge upphov till.

  Portern var nog lite bättre när den stått i fönstret. Ölet är ju ganska trist som färskt, så det här var nog nån typ av snabblagring. Hade säkert blivit bättre med längre lagring i bra förhållanden dock.

  Geuzen som stått i fönstret var direkt äcklig. Den hade gått riktigt snett. Vi hällde ut det mesta av den. Det var förvisso det enda öl som hade grön flaska, men jag blev ändå förvånad över att den blivit så.

  SvaraRadera
 4. Intressant Erik! Hade inte heller förväntat mig de resultaten, men det kan ju kanske förklaras med just bruna och gröna flaskor.

  SvaraRadera