Årgångsrökporter

, , Inga kommentarer
Förr i tiden, eller faktiskt bara för sisådär ett år sen, så kunde man köpa Nils Oscar Rökporter Årgång 2007 styckvis genom beställningssortimentet. Det kostade dessutom bara 1,10 kr mer än deras vanliga rökporter som finns på hyllorna. Jag passade förstås på att köpa en flaska årgångsöl då. Sedan lät jag det lagras ytterligare ett år i källaren för att öppnas ikväll tillsammans med en nyinköpt flaska som jämförelseöl.

Årgångsölet känns härligt lyxigt i doften med sina toner av karamell, pumpernickel, riktigt fin rökt korv och lite trä. Jag blir sugen på att grilla bara av att dofta på detta öl! I jämförelse så känns det nya ölet plattare och råare i doften, istället för karamelltonerna finns en aning av gummi och rökprofilen känns inte lika attraktiv och lyxig.

Även i smaken visar årgångsölet upp sig från sin bästa sida. Röken kommer i mitten av smaken, försvinner tillfälligt för att sedan göra en stark comeback i eftersmaken tillsammans med en svag men finstämd beska. Dock är det ingen rökchock det rör sig om utan en väl avstämd rökighet, i form av finare rökta charkuterier, som är i harmoni med resten av smakerna och ger ölet fler dimensioner snarare än att dominera. Perfekt så tycker jag. Smakerna består i övrigt av rostade toner som växer sig kraftigare genom klunken, rågbröd, en försiktig men lyxig chokladsmak, en aning av karamell och en förnimmelse av trä. Den blir en aning tunn när den klingar av till en hyfsat torr avslutning.

Det nyare ölet repar sig lite i smaken och känns väl utfyllt och håller hela vägen igenom. Det är fortfarande inte lika välintegrerat och djupt som årgångsölet, men den visar istället upp en ungdomlig vigör. Det är lite sötare och fylligare, med en råare rökighet som dock inte dominerar här heller. Karamelltonerna har hittat tillbaka i smaken, det finns en svag fruktighet och den lilla sötman lyfter fram rökigheten på ett väldigt fint sätt.

I vanliga fall tycker jag att detta är en rätt så sjyst och prisvärd rökporter men årgångsölet ger en upplevelse om man gillar mörk öl med rökiga inslag, och det för i stort sett samma pris. Definitivt ett öl värt att lagra. Om ölet från 2007 skulle kunna bli ännu bättre med högre ålder är jag tveksam till, men jag tror att det kan hålla sig på topp ett tag till. Rökighet sägs vara bra för lagring.

En olagrad Nils Oscar Rökporter sitter riktigt fint till en klassisk nötstek och till höstens kraftiga köttgrytor. Varför inte använda den till att laga en porterstek? Elegansen i en lagrad Rökporter tycker jag är värd att plockas fram när man ska unna sig en fin bit nötkött. Ölet i sig blir ett tillräckligt tillbehör och komplement till köttet och jag tycker gott att man då kan klara sig utan såser eller andra smaksättande tillbehör. För mitt inre sinne målar jag upp en bild av denna öl tillsammans med en perfekt tillagad helstekt hängmörad entrecote, ryggbiff, oxfilé eller liknande med bara en bit gott hembakt bröd och en robustare sallad, kanske med någon skiva sjyst bacon också.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar