Ytterligare en hård provning att lägga till handlingarna

, , 3 kommentarer
2*Micke B, 2*Johan och en enda Mattias samlades hos den sistnämnda i tisdags för en ny provning, där uppställningen bestod av en salig blandning av USA-importer, Danmarksimporter, nyheter från Systembolaget och annat smått och gott. Den ena Micke B har redan skrivit några rader om det på sin nystartade blogg Sour and Hops (och han var också med och skrev lite på bloggen om San Francisco Beer Week). Finns lite fina bilder där också. Jag tog bara en bild på hela kvällen och jag måste ha varit lite darrig på handen vid det laget för den var lite väl suddig för att ens vara kul att lägga upp här.

Vi mjukstartade med Brewdog 5 AM Saint samt tre öl från Hantverksbryggeriet, nämligen Bödeln, Sotarn och Munken. 5 AM Saint var en relativt trevlig amber ale med gott om humle och karamell, som lär sitta fint när vårsolen värmer lite mer. Hantverksbryggeriets öl var inget för mig, men jag kanske inte riktigt passar in i deras målgrupp heller som nog är lite mer anglofil med vissa belgiska inslag. Dock måste jag säga att deras Baronen, med något år på nacken, är riktigt fin. Ytterligare en svenneöl hann vi med i form av Nils Oscar Hop Yard IPA, som jag verkligen gillade. Hoppas det blir bra rull på den på bolaget så det inte står massa trötta flaskor på hyllorna om några månader, för det är i sommar som jag verkligen kommer vilja ha den här ölen färsk och på topp. Med sin fruktiga och bäriga humlighet kommer den vara kanon som sommaröl.

Efter den svenskheatet tog vi oss över Atlanten och drog tre amerikanare. Först Black Adder IBA från Buckbean, inget mindre än en svart-IPA på burk. Dessutom en budgetvariant med en etikett fastlimmad på burken istället för ett tryck. Särskilt god var den tyvärr inte, jag kände mest bara en massa nymalen svartpeppar och började fundera på om man kunde använda den som pepparspray. Den andra svart-IPAn var däremot riktigt fin, Southern Tier Iniquity. Härlig mörk fruktighet, en liten dos humle och lite nötter. Den tredje amerikanaren i denna trio var nog en av kvällens bästa öl, om inte det bästa. Det var inget mindre än Ballast Point Victory at Sea, en imperial porter med kaffe och vanilj. Just kaffe och vanilj fanns i mängder, tillsammans med choklad och lite högre alkoholer. Väldigt kraftigt men också väldigt lättdrucket!

Vi skrapade fram ttre suröl i form av Drie Fonteinen Oude Geuze Vintage 2006, Amager Dicentra Cucullaria och Nögne Ö Tyttebär. Vintagen hade sjyst funk och syra men också en, för att vara en geuze, ganska påtaglig sötma som jag dock tyckte var ganska trevlig. Mycket bra lambic! Tyttebär exploderade nästan ut ur flaskan vid öppning men vi lyckades ändå rädda det mesta. Skum men ändå trevlig smak av linement, lingon, trä och lingonris. Dicentra Cucullaria var lite bättre än sist jag provade den men fortfarande inte riktigt min grej.

Två barley wines stod på tur, en i engelsk stil och en i ärkeamerikansk stil. Herslev Mjölner 2007 hade en härlig, djup och intensiv fruktighet utan att bli alltför söt. En aning spritit måhända, men det gav mestadels bara en fin värmande känsla och var inte särskilt störande. Green Flash Barley Wine hade en helt annan karaktär med tokmycket bitterhumle ovanpå sin fruktighet. Jag jämför nog alla amerikanska barley wines med Bigfoot och den här nådde inte riktigt upp dit, men vill man ha en bitterkick är detta inget dumt alternativ.

Vi avslutade med Infinium och Mikkeller Beer Geek Bacon. Infinium var väl ungefär så medelmåttig som jag förväntat mig, men man kan i alla fall lugnt säga att de gjort ett bra jobb med att dölja de 10,5 % den har. Baconölet (som vad jag vet inte innehåller riktigt bacon) saknade de där tonerna av rökt kött och hade istället mer majbrasestuk på rökigheten, som var väldigt påtaglig. Sen gled vi ner på OC där jag körde en provbricka med lite fatöl, de fem jag valde var Nynäshamns Pickla Pils, Crooked Moon True Rebel, Raasted Cascade IPA, Black Rooster Stout och Djävlebryg Gudelös. En fin skara öl att avsluta kvällen med må jag säga!

Nästa vecka kör O'Connors IPA-festival med massor av IPA på fat. Minst tolv olika IPA kommer vara påkopplade samtidigt. Dessutom har Gambrinus påskölsprovning nästa helg, så vi tar det lugnt med egna provningar en stund nu, men en eller annan IPA på fat lär ju slinka ner i veckan. Jag har dessutom inte hunnit förbi Systembolaget för att kolla in nyheterna i fasta sortimentet än, så det finns ju lite att göra i veckan. Allra närmast väntar dock Beer Expo i Linköping på lördag, som jag ser framemot ruggigt mycket. Jätteeventuellt blir det någon form av livebloggande därifrån, men troligen hinner jag inte med det.

3 kommentarer:

  1. Jupp håller med, Ballast points porter var klart bäst av dom jag hann med innan jag drog. Ska bli riktigt intressant att testa imperial stouten som ligger i källaren vid ett senare tillfälle.

    SvaraRadera
  2. Verkar ha varit en trevlig provning, många godsaker. :)

    SvaraRadera