Beer Expo: Nyheter, skvaller och citat

, , 2 kommentarer
På ölmässor får man ju också en god möjlighet träffa bryggare och utställare och nosa upp lite nyheter och skvaller om vad som ligger i närmsta framtiden för dem. Bland de första montrarna jag svängde förbi var Brekeriet, en importör baserad i Skåne som startade för ungefär ett år sen. Hittills har de koncentrerat sig på sydsvenska marknaden men börjar nu kika på att expandera lite norrut och att vara med på Beer Expo var ett steg i detta. De fokuserar på europeiska mikrobryggerier och än så länge är det mest belgiskt men de har även Früh Kölsch som jag tror är den enda av sin stil i Sverige just nu.
Provsmakning av Früh Kölsch hos Brekeriet

Nynäshamn vågade inte avslöja mer än att Brännskär Brown Ale, som är slut i beställningssortimentet, är på gång igen och är förhoppningsvis klar att börja levereras igen i slutet av månaden. I Oppigårds monter stod Peter Högström, som varit med och tagit fram First Oak Aged Stout. Han och Jessica Heidrich stod också bakom KåtisBocken, en eisbock som vann SM i hembryggning för några år sen. Jag provade den tidigare i år och då smakade den snarare som en oud bruin och Peter sa att den hade gått åt det hållet redan efter några månader, som han misstänkte berodde på något fel med tapplinan när man buteljerade den. I Oppigårds kyl fanns även flaskor med deras Starkporter med en annorlunda etikett. Det visade sig att detta var etiketter gjorda för att uppfylla kraven på den amerikanska marknaden så att den kan exporteras dit. Tyvärr missade vi att få en bild på dem.

Peter Forss, grundare, och Mattias Hammenlind, bryggmästare
Efter att ha fått bekräftat från Peter på Sigtuna att Ace of Spades är tänkt att bli en serie öl som kommer att släppas under samma namn men med nya varianter varje gång så frågade jag bryggmästare Mattias Hammenlind om det fanns några planer för nästa AoS, och visst hade han redan tänkt på det. Detta var också första gången han avslöjar något om den. Det är tänkt att bli en imperial IPA, eller quadrupel-IPA till och med, som han ska försöka pressa upp över 20 %. Mattias har låtit sig inspireras av Dogfish Head 120 Minute IPA och även denna ska få koka i 120 minuter. Det ska bli väldigt kul att se vad Mattias kan koka ihop.

Glada miner hos Strömsholms
Strömsholms Brygghus kommer att installera flera nya tankar och når en årskapacitet på uppemot 700 000 liter, men första målet är att nå 150 000 liter om året inom något år så det blir en kostym att växa in i. Rent ölmässigt har man en tjeckisk pilsner och en veteöl på gång, samt att man ska brygga en öl till Arboga medeltidsvecka som troligen blir någon form av rököl. Det ska helst vara något traditionellt recept, men de var inte så sugna på att göra en öl utan humle och bara andra kryddor. Dessutom kommer en trimmad variant av Malakias i höst igen, det är nämligen tänkt att bli en årligt återkommande öl. Bland annat kommer man att använda en annan honung för att få mer ljungsötma i ölet. På SBWF i höst är det tänkt att man ska ha med några flaskor från förra året tillsammans med årets Malakias så att man kan prova dem mot varandra.

Upphällning av Hantverksbryggeriets Alkemisten
Hantverksbryggeriet avslöjade att deras blåbärslambic ska bryggas igen, dock ligger det ju i ölens natur att ta lite tid på sig att bli klar så vi får vänta lite på att den nya batchen är klar. Flaskor av den gamla batchen finns dock fortfarande kvar, så vi behöver inte gå utan den än. Även hantverksbryggeriet är också på väg att installera lite nya tankar och ökar kapaciteten till uppemot 100 000 liter om året. Ni som har varit ute i Europa och rest har säkert sett att deras öl har funnits på lite välsorterade ölbutiker i t ex Danmark och Holland. Men man har även exporterat lite öl till USA, nämligen keykegs med Kosacken, Munken och Baronen, sammanlagt omkring 3000 liter.

Alla Tiders Ängöl
En av de sista svenska mikrobryggarna jag svängde förbi var relativt nystartade Ängö Kvartersbryggeri som är baserat i Kalmar. De såg framemot sommaren, som blir deras första. De har sina öl på de två Systembolagen i Kalmar och redan nu säljer varje försändelse slut på bara några timmar och var spända på att se hur det kommer att gå i sommar.

På Slottskällan experimentbrygger man en supersaison. Det är en tweakad variant av nya bryggaren Maartens Saison du soleil levant som jag smakade på Belgofesten i Uppsala och som var mycket god då. Hoppas experimentbryggningen blir lyckad, svenska saisons är ju inte alltför vanliga.

Några blandade citat från dagen:
"Jag vill inte skotta drav när jag är 50"
-Mattias Hammenlind, på frågan vad han tyckte om att få nytt bryggverk

"Vi hissar seglen när det blåser medvind"
-Björn Falkeström, Oppigårds

"När jag pluggade i Uppsala brukade vi ligga och dricka Löwenbrau bakom slottet på soliga sommardagar"
-Björn igen, Avd. Tiderna förändras, och vi med dem

"Dit glas er jo tomt. Hvorfor?"
-Hört hos Elixir Wines. Dansk attityd > Svensk attityd

Foto & redigering: Amaru Ubillus, Foto: Esbjörn Anteskog

2 kommentarer:

  1. Bra jobbat och kul kuriosa kring bryggare och bryggerier!

    SvaraRadera
  2. Håller med, bra jobbat! Alltid intressant att läsa om vad som på gång bland våra mikrobryggare.

    SvaraRadera