Lagringsexperiment: Saison Dupont

, , 5 kommentarer
När jag för drygt ett år sen bestämde mig för att börja lagra lite öl så ville jag inte bara gå på de säkra korten utan stoppade även ner några öl i källaren som ett kul experiment. Ölen har lagrats mörkt och i en konstant sval temperatur, så förhållandena har varit goda. Nu har det börjat bli dags att testa några av dessa för att se vad som egentligen har hänt. Först ut blev Saison Dupont som lämpligt nog dykt upp på Systembolaget alldeles nyligen. Jämför man bäst-före-datumen så är den lagrade flaskan 1,5 år äldre än den jag just köpt.

Lagrad till vänster, färsk till höger
Denna klassiska saison har jag faktiskt bara druckit en gång förut, på Akkurat förra vintern. Den färska av de två jag nu provade smakade som jag minns den från Akkurat, nämligen torrt, fruktigt och pepprigt, med en fräschör som få andra öl erbjuder. För mig är det här en klockren öl till en matig men grön sallad.

Jästen hade sedimenterat sig ordentligt i botten på flaskan som stått i källaren i över ett år och ut kom en väldigt klar vätska. Ölen var på intet sätt dålig och uppvisade inga felsmaker vad jag märkte av, men den hade blivit betydligt rundare och mognare i smaken, utan pepprigheten hos det färska ölet. Det är förstås en smaksak, men jag tycker att hela poängen är just de lite småaggressiva smakerna i Saison Dupont som är hela poängen med ölet och när dessa rundats av var det inte alls lika spännande längre.

Personligen föredrar jag alltså detta öl färskt och kommer inte lägga ner några nya flaskor i källaren. Jag har också svårt att se att det skulle kunna bli något bättre med ännu längre lagringstid. Njut gärna ölet färskt istället, det kommer passa som handen i handsken till vårens primörer och de lätta, fräscha rätter som börjar dyka upp så här års.

Några andra öl i detta lilla lagringsexperiment som jag hade tänkt pröva tillsammans med färska öl under denna och nästkommande vecka är Cooper's Best Extra Stout och St Peter's Cream Stout, samt Nils Oscar Rökporter Årgång 2007. Eventuellt blir det också några till som jag dock inte kommer kunna prova mot färska flaskor eftersom de inte finns på Systembolaget. Stay tuned!

5 kommentarer:

 1. Jag tycker inte att stilen saison eller för den delen andra ljusa belgare är att rekommendera att lagra. Tappar för mycket fräschör vilket är hela poängen med dem.

  SvaraRadera
 2. Kul att du experimenterar lite. Jag följer det med stort intresse.
  Mvh
  Thorsten

  SvaraRadera
 3. Weine, jag håller med om saisons, åtminstone nu efter detta lilla experiment. En del ljusa belgare tycker jag dock är klart lagringsbara, drack t ex en hembryg ljus belgare på Belgofesten som hade lagrats i ett år och smakade mycket bra.

  SvaraRadera
 4. Tänkte liksom du starkt&belgiskt=lagringsbart. Men så när jag läste detta var jag tvungen att kolla&mycket riktigt fanns det en saison med ett par år på nacken på lagring. Det kanske kan vara läge att hälla i sig den snarast...

  SvaraRadera
 5. Saison Dupont är ju dock "bara" 6,5 %, så det är väl i lägsta laget för en ljus öl.

  SvaraRadera