Hembrygder: Oscars Porter

, , Inga kommentarer
Efter en helkväll med bakning av diverse kakor och pajer så ville jag varva ner med något mörkt och tyckte att det var lika bra att ta sig an den porter jag fick av Micke i tisdags, som hans kompis Oscar har bryggt. Den har inte fått något mer spännande namn än Porter S-04, syftandes på jästen som använts. Som ni kan se på etiketten så är den brygd med korn, råg och havre samt humlad med tettnanger och ligger på 4,7 %.

När jag luktar på ölet slår det mig genast att det finns en svag antydan till felsmak i form av grönsaker och jord. Överlag doftar det faktiskt ganska hembryggt så att säga. Jag har ingen superkoll på vad som kan ge upphov till olika felsmaker men jag skulle väl kanske gissa på att temperaturen inte varit ideal genom hela bryggprocessen. Nåväl, det finns också en sjyst rostad ton, det känns lite som att Oscar även har använt rostat omältat korn? I smaken är hembryggarkänslan betydligt blygsammare, och en mjuk och fin kropp blandas med en ganska skarp rostighet. Rågen tycker jag mig känna i smaken men inte riktigt havren. Just mötet mellan den mjuka kroppen och den skarpa rostigheten är både intressant och märklig. Tyvärr är det inte riktigt något jag faller fullt ut för.

Sammantaget så är detta en godkänd öl men på grund av feldofterna och den skarpa rostigheten så kan jag inte gå högre än så. Grundidén är god och tål att filas vidare på. 3-/5

0 kommentarer:

Skicka en kommentar