Citronkyckling med oliver kombinerat med Raging Bitch

, , Inga kommentarer
Det här är en härligt medelhavsinspirerad rätt som bygger på den fina kombinationen mellan citron, oliver och kyckling. Den är mycket enkel att laga och går också ganska snabbt. Det doftar underbart när man river citronskal så jag blev alldeles glad av att laga det här ikväll. Receptet är som följer:
4 kycklingbröst
2-3 vitlöksklyftor
saft och rivet skal från en halv citron (eller en hel om den är liten)
2½ dl matlagningsgrädde (eller blanda riktig grädde med lite mjölk)
½ hönsbuljongtärning
1 tsk torkad rosmarin
1 dl svarta oliver
½ dl grovhackad persilja

Skär varje kycklingbröst i 3-4 bitar på längden och bryn på dessa i lite smör så att de får fin yta. Använd en stor stekpanna eller gör det i två omgångar. Hacka under tiden vitlöken. Blanda grädde, buljong, rosmarin (stöt den gärna i mortel först) och citronsaft i en gryta. Lägg i de brynta kycklingbitarna samt vitlöken och koka i 5 minuter (eller tills kycklingen är färdig). Ta av plattan och rör ner citronskal, oliver och persilja. Voila! Klart! Servera med färskpotatis eller kanske bara ett gott bröd och en ordentlig sallad.

Jag drack en Flying Dog Raging Bitch till detta. Maten lyfte fram ölets maltighet och den typiskt belgiska fruktigheten för att sedan låta humlen titta fram mer i slutet. Jag gillade det men jag också tänka mig att effekten av kombinationen inte är något som alla uppskattar. En kanske ännu bättre kombination hade varit Houblon Chouffe Dobbelen Tripel IPA som nyligen kommit till beställningssortimentet. Den är lite friskare och har en lättare maltighet än Raging Bitch. Vill man pröva något helt annat än belgo-IPA till så kan jag tänka mig att en klassisk tysk hefeweizen, en belgisk blonde eller hyfsat välhumlad lager kan komma bra överens med kycklingen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar