Porterstekens Pragtips: Zly Casy

, , 3 kommentarer

I ren ölväg är Zlý Časy ett absolut måste om man besöker Prag. Det är en ölbutik och en pub som hör samman och i båda delarna hittar man såväl en hel del olika tjeckiska öl, inklusive de högst rankade mikrobryggerierna, som en del häftiga importer. Om man vill kan man köpa med sig öl från butiken och dricka nere i baren, men priserna är desamma och väldigt låga därtill.

Zlý Časy ligger någon kilometer sydost om Prags centrum, i en fin stadsdel som verkade relativt turistfri. Det enklaste sättet att ta sig hit är att åka spårvagn nr 11 (som man exempelvis kan nå via att ta någon av många spårvagnslinjer eller tunnelbanan till hållplatsen I.P. Pavlova) och kliva av vid hållplatsen Náměstí Bratří Synků, som är det fjärde stoppet efter I.P. Pavlova. Zlý Časy ligger på gatan Čestmírova och kan ses direkt från hållplatsen. Enkelbiljetter till spårvagn och metro med 30 minuters övergång kostar motsvarande 8 kr och en dagsbiljett kan köpas för 37 kr.


I butiken står de färska tjeckiska ölen i en rad kylar medan importerna står uppställda på hyllor. Bland annat kan man hitta öl från Matuska och Kocour, som brygger några av de bästa av de öl vi smakade under resan. Priserna är mycket låga på de tjeckiska ölen, där många öl ligger kring 10-20 kr för en halvliter. Många av importölen ligger på ungefär samma prisnivå som via Systembolaget, i de fall de går att finna i Sverige. Bland annat fanns en hel del Brewdog, Mikkeller och Hoppin' Frog. Damen i kassan var mycket vänlig och talade relativt bra engelska. Notera dock att de inte tar betalkort varken i butiken eller i baren, utan endast tar emot kontanter. Det finns dock en bankomat precis runt hörnet, längs den gata som spårvagnsrälsen går på.


Själva baren ligger en dörr bort från butiken och består av tre plan. Det finns en mindre bar på markplan medan huvudbaren ligger i källarvåningen. Dessutom finns en mindre serveringsyta i ett mellanplan, där man också får röka. Trevligast är det helt klart nere i källaren som har en härlig atmosfär med breweriana- och tomflaskedekorerade väggar. Det finns inte jättemånga bord så om man vill sitta ner är det läge att anlända tidigt. Till och med på en måndag var alla bord tagna strax efter klockan sex. Med 24 fatöl och tre kylar fyllda med flasköl finns det en del att utforska här, även om många av flaskölen är hyfsat vanliga att hitta i Sverige.Vi klev ner i källarlokalen vid sextiden och fick efter en stunds barhäng tag på ett eget bord. Jag gick till baren för att beställa in lite ofiltrerad lager och fick öppna en "nota". Det vill säga, barpersonalen skrev ner priserna på mina beställningar på en papperslapp, som jag själv fick hålla reda på. Med ölglas i hand satte vi oss ner och försökte dechiffrera menyerna, dels ett maskinprintat papper som av priserna att döma innehöll snacks och smårätter och dels en griffeltavla med en handfull varmrätter. Den lilla tjeckiska vi lärt oss tillsammans med en miniparlör räckte halvvägs, sedan gav vi upp och frågade om det inte fanns någon meny på engelska. Vi fick en handskriven beskrivning av huvudrätterna och en lista över smårätterna som även den lämnade en del åt fantasin om man inte är insatt i de tjeckiska rätterna.

Inlagd ost?

Vi bestämde oss för att prova "pickled cheese" och ribs, där den senare beställdes per hekto. Osten visade sig vara en bit inlagd(?) chilicamembert med lök, som med en bit bröd var ett litet kulinariskt äventyr i sig. Och riktigt gott! Till huvudrätt tog vi in en enklare pastarätt respektive en bit fläsk med honungssenapssås. Jag säger "en bit fläsk" då den engelska beskrivningen "pork loin chop steak" var mer förvirrande än förklarande och jag inte riktigt kunde klura ut vad det var för styckningsdel från dess utseende. Enkel men god mat, och mycket billig. Enklare förrätter/pubsnacks kostar 10-30 kr och huvudrätterna kostar 30-80 kr.

"Pork loin chop steak"
Det kan löna sig att läsa in sig lite på tjeckiska ölglosor (se slutet av artikeln) så att man får en uppfattning om vilka sorts öl som erbjuds på fat, utöver de mer internationella stilnamnen. Några engelska beskrivningar av fatölen fanns nämligen inte. Personalen pratar däremot tillräckligt med engelska och det gick smärtfritt att beställa öl och mat. Min flickvän fastnade rejält för ofiltrerad lager och drack det hela kvällen medan jag gick vidare till IPA, rököl och stout. Alla fatöl finns att få på mindre glas (0,3 l) så man kan prova ganska mycket på en kväll om man vill och med priser som startar på 7 kr för ett litet glas klarar sig även plånboken en hel kväll. Jag avslutade kvällen med en Barrel Aged Gonzo på flaska för hiskeliga 36 kr. Trettiosex kronor!

Prislista för fatöl - 3 Kc = 1 kr. Billigt!

Zlý Časy är definitivt värt den lilla omvägen och man kan utan problem spendera flera långa, billiga och trevliga kvällar här. Maten är i enklaste laget men smakar gott och verkade skilja sig lite mot vad man får på varannan restaurang med tjeckisk mat i centrum (läs: inga grisknän eller goulasher på menyn). Dessutom verkar alla smårätter spännande att utforska.

Jag har sammanställt en liten miniparlör över tjeckiska ölord. Läsare som kan bättre tjeckiska än mig får gärna rätta om jag uppfattat dess betydelse fel (eller om det finns mer nyans till ordet).
Ležák - lager
Světlý - ljus
Černé - Svart
Tmavý - Mörk/brun
Polotmavý - Halvmörk
Zlate - Gyllene
Nefiltrave - Ofiltrerad
Kvasnicový - Ofiltrerad och opastöriserad

3 kommentarer:

 1. Ležák = öl mellan 11 och 12.99 grader plato. Ordet betyder lager, men används för all öl inom gränserna ovan.

  Černé = kan även betyda mörk

  Ingen egentlig skillnad mellan Černé och Tmavé

  Kvasnicové = öl med tillsatt färsk jäst, eller blandad med jäsande öl

  (från "Prague: A pisshead's pub guide" av Max Bahnson - Pivní Filosof)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, tack för förtydligandet :) Jag blev just lite konfunderad över ležák och varför den användes på vissa öl men inte andra.

   Radera
 2. Besökte igår zly casy efter detta råd. Var där precis när de öppnade vid 14:00 på vardag, så det var rätt lugnt. Nu hade de öllista på engelska också. Mycket bra och trevligt ställe om man gillar öl. Tack för tipset!

  SvaraRadera