Vete + humle = sant, även som alkoholfritt

, , Inga kommentarer

Vete-IPA, hopfenweissen och liknande varianter av välhumlade öl med mycket vetemalt har ju blivit trendiga. Smakrika lättöl har också blivit allt trendigare och en bryggare som varit smart nog att kombinera dessa två trender är Mikkeller. Hans Drink'in the sun är en av mina favoriter bland lättölen, men tyvärr är den lite svår att få tag på i Sverige. Inspirerad av Ölsvammel och hans blandningsexperiment tänkte jag därför ge mig på att blanda till en egen, alkoholfri variant av stilen. På Systembolaget kan man ju nämligen få tag på Weihenstephaner Alkoholfrei och Brewdog Nanny State. Bara att börja blanda!

Eftersom Nanny State i sig har lite mer tryck i smaken än weissbieren så börjar jag med i runda slängar tre delar Weihenstephaner och en del Nanny State. Redan här infrias mina förhoppningar om ett gott resultat. Det blir just som en lite humligare veteöl, fast med mycket lättare kropp förstås i och med att det är alkoholfri öl. Med ytterligare en skvätt Nanny State, upp till ungefär 3:2, hittade jag min sweet spot där det blir mer en riktigt bra blandning mellan veten och humlen. Riktigt uppfriskande och härligt! En rejält god törstsläckare. Vi har ju också sådan tur att flaskstorlekarna är i precis de proportionerna relativt varandra.

Vid lika delar blir det ett mellanting som jag inte ser poängen med, men med den ungefärliga proportionen 3:2 med övervikt på Nanny State händer också något spännande. Humligheten tar över smaken rejält och veten finns endast som en lättsam bakgrundsbil, men det som är så trevligt är att den något metalliska tonen i en ren Nanny State är helt borta. Med ännu mer Nanny State i blandningen blir det istället nästan som att man vattnar ner den eftersom vetetonen dränks helt i all humle.

Det verkar alltså som att proportionerna 3:2, oavsett vilken öl som får ha övervikten, är det bästa. Hela vägen upp till Drink'in the sun når det kanske inte riktigt. Nära nog däremot och det bästa alternativet jag lätt kan få tag på. Prova på lite blandning själv vettja! I min mening blir det nämligen trevligare än vardera öl för sig själv.

Man skulle väl kunna tänka sig att man även kan blanda en humlig öl kring 5% med alkoholfri veteöl för att få till en variant med låg alkohol och lite mer kropp än om man blandar två alkoholfria öl. Dock vill jag rekommendera att alltid undvika alkohol helt om man t ex ska ut i trafiken. Happy blending!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar