Här hittar du bästa ölen i Esbjerg

, , 1 kommentar

Efter några vändor till Esbjerg där svärföräldrarna bor har stadens bästa ölställen utkristalliserat sig, och de är tre till antalet. En krog, en delikatessaffär och ett bryggeri. Vi börjar med krogen, Dronning Louise som ligger på torget längs gågatan Kongensgade. Dronningen är en av de bästa restaurangerna i staden med vällagad dansk mat, men de har också ett trevligt och ständigt roterande utbud av fatöl. Om man bara vill komma hit över några öl utan att äta något finns det en separat pubdel och under sommaren kan man förstås också slå sig ner på uteserveringen på torget. Här har jag bland annat sprungit på en del halvovanliga öl från Mikkeller.



Aakjærs på Strandbygade 46 är i sin tur stället man går till om man vill köpa öl med sig hem. Det är ingen specialiserad ölbutik, utan här finner man också vin, sprit, te, kaffe, lakrits och fler delikatesser därtill. Framförallt kan man hitta en hel del trevlig dansk öl här, men även en del belgare som inte är helt vanliga. Priserna kan i vissa fall kännas höga i jämförelse med Sverige men är relativt normala för Danmark. Passa på att testa öl från Fanø Bryghus, om du inte åker ut till själva bryggeriet förstås.


Fanø ligger nämligen en kort färjetur från Esbjerg och från hamnen är det inte särskilt långt upp till bryggeriet. Här kan man både sätta sig ner och dricka öl på plats samt köpa med sig hem. Såväl fatöl som flasköl som erbjuds är förutom Fanøs egna också från andra bryggare som bryggt sina öl här, t ex Grassroots och Evil Twin. Man erbjuder också provbrickor med deras fatöl, se bara till att fråga om du får välja ölen själv eller om de väljer åt dig. En fin sommardag är det väldigt trevligt att cykla runt Fanø och bryggeriet är ett perfekt vattenhål för ett pitstop. Räkna med att väskorna väger lite mer efter besöket bara.

1 kommentar: