Ölrecension: Mikkeller/Jester King Beer Geek Rodeo

, , Inga kommentarer
Nästan kolsvart...

Med en dansk flickvän blir det ju relativt frekventa resor mellan Danmark och Sverige. På senare tid har jag börjat göra en vana av att, när det passar, ta lite extra bytestid mellan tågen i Köpenhamn för att hinna ta en promenad bort till Mikkeller Bar. Med 5-10 minuters gångväg från hovedbanegården är det ett utmärkt tillfälle att sträcka på benen och prova lite nya öl.

Vid dagens timmeslånga besök provades bland annat Beer Geek Rodeo, en samarbetsöl mellan Mikkeller och Texasbryggeriet Jester King, ni vet de som bland annat står bakom stouten Black Metal. Här har man tagit den moderna klassikern Beer Geek Breakfast, tillsatt en portion rökmalt ochl chipotlechili samt tryckt upp alkoholen till 10,1%.

Ölet i sig är nästan kolsvart och bildar endast ett mycket litet macchiatofärgat skum. Doften domineras av hårdrostat kallt kaffe och sump, med en lägereld i bakgrunden. Jag föreställer mig att det luktar ungefär så här om man brygger kaffe över öppen eld. Smaken börjar med en hel del kallt, välrostat kaffe som följs av en djup chokladsmak med inslag av aska och rök. Till sist slår chilin till och istället för att få smaklökarna att be om nåd lägger den sig som en lätt hetta i gommen medan chokladsmaken lurar kvar och det hela påminner om mörk chilikryddad choklad.

En mycket intressant variant av Beer Geek Breakfast och definitivt något som fångar ett större intresse hos mina smaklökar. Något som jag inte riktigt gillar, vare sig i originalet eller denna variant, är att kaffesmaken blir så rå och sumpig och det drar ner betyget en aning för en annars mycket trevlig stout.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar