Rödwit fisksoppa

, , Inga kommentarer

Vägen mot att lära mig äta (och tillaga) fisk fortsätter. Nästa test bestod av en improviserad fisksoppa som blev förvånansvärt god. Återigen har jag, förstås, använt öl i matlagningen.

Fisksoppar verkar alltid innehålla vin. Jag har inte vin hemma, men däremot hade jag en flaska wit i form av White Stronzo ståendes. Wit och vin stavas nästan likadant och ska smaka gott med fisk. Självklart testar vi alltså att använda wit i soppan och struntar i vinet. Jag har i övrigt improviserat lite utifrån de fisksoppor jag sett (och i sällsynta fall smakat) förut och vad som fanns hemma. Jag tillagade den såhär:

(2 portioner)

2 scharlottenlökar
1 burk hela skalade tomater
ca 2 dl witbier
1 stor vitlöksklyfta
1 liten fänkål
1 stjälk citrongräs
1 tärning fiskbuljong
1 tsk oregano
1 tsk timjan
ca 250 g rödspättafilé

Finhacka löken och fräs på i en gryta tills den mjuknat. Tillsätt tomater, öl och buljong och koka upp. Skiva fänkål och finhacka citrongräs. Tillsätt till grytan och pressa ner vitlök. Krydda med de torkade örterna. Låt puttra ca 20-30 minuter. Skiva fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan. Låt koka 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med en skiva gott matbröd och lite aioli.

De livliga och lätta smakerna från citrongräs, wit och fisk gör att det blir en trevlig kombination att ha witbier även i glaset för en härlig helhet. Tomatbasen är dock tillräckligt kraftig för att även erbjuda andra alternativ i ölväg. En lätt men välhumlad ale med mycket citrus skulle också kunna gå bra.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar