Black Rose Jambalaya

, , 2 kommentarer

Jambalaya är ursprungligen en  karibbisk rätt som numera finns i två skolor, kreolsk och cajun. I kokboken Hellbent for Cooking - the heavy metal cookbook finner man en förenklad variant från Scott Gorham från Thin Lizzy som går snabbare att göra och är lite av en mix av de två skolorna. Det hela är en enkel rätt att slänga ihop, skapar minimalt med disk och är ändå relativt nyttig. Den passar utmärkt med en saison eller en IPA.

Till fyra mättande portioner behöver du:
1 paket chorizo
10-12 chipolatas eller andra små, smakrika korvar
4 dl långkornigt ris
4 tomater
5 dl grönsaksbuljong
2 paprika, gärna i olika färger
1 knippe salladslök
1 msk chilipulver (eller efter smak)
1 tsk rökt paprikapulver (valfritt)

Skiva chorizon och dela småkorvarna i två-tre delar. Skär tomaterna i mindre bitar. Värm upp olja i en gryta och stek chorizon i några minuter. Lägg i småkorvarna och stek några minuter till. Häll i riset och rör runt så att allt ris får olja på sig. Häll på buljong och tomatbitar och låt allt puttra på låg värme under lock i 15 minuter. Skär under tiden paprikan i bitar och skär salladslöken i 1-2 cm långa bitar. Häll ner i grytan, krydda med chili- och paprikapulver, rör om och låt stå under lock i 10 minuter till eller tills riset är klart och det inte finns någon vätska i botten av grytan. Servera!

Denna färgglada och smakrika rätt vill ha en smakrik öl i glaset. Gillar man humle till lite kryddig mat funkar IPA, annars kan man med fördel ge sig på en god saison. En välkyld tysk pils såsom Jever kan också fungera om man hellre ha något åt törstsläckarhållet.

2 kommentarer:

 1. En Jambalaya utan stjälkselleri (kan i värsta fall bytas ut mot annan selleri) är ingen Jambalay - det fick i alla fall jag lära mig!
  Jag förstår att detta är en enklare "version", men jag har gjort "Po-Mans Jambalaya" och den "SKA" innehålla (förrutom Selleri) kött, fågel och skaldjur....... och bara grön paprika (men där håller jag med att det ser bättre ut med fler färger!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det stämmer bra att "den heliga treenigheten" i både kreolsk och cajunsk matlagning är selleri, lök och paprika, men det här var en europeisk variant där sellerin utelämnats. Det var väl inte tillräckligt hårdrock helt enkelt ;)

   Radera