Direkt från festivalen: Intervju med Vaclav Berka, bryggmästare på Pilsner Urquell

, , Inga kommentarer

Pilsner Urquells karismatiska bryggare Vaclav Berka återvänder i år till Stockholm Beer & Whisky Festival tillsammans med tunnan med 2700 liter ofiltrerad och opastöriserad Pilsner Urquell. I en öppenhjärtlig intervju med Portersteken avslöjar han vad han tycker om svenska öldrickare och den magiska frasen han hoppas få säga till sin efterträdare. 

Hur stor del av ditt jobb är på bryggeriet och hur stor del är att vara ute på festivaler och liknande? Jag går ner i källarna och smakar ölen varje dag jag är i Plzen, det är en viktig del av mitt jobb. Kvalitetssäkringen är en viktig del av mitt jobb. Jag reser också en del i jobbet men jag försöker hålla det till de viktigaste länderna t ex Sverige och England, eftersom jag har mycket att göra också i Tjeckien.

Vad tycker du om de svenska öldrickarna?
Ni ligger i framkant när det kommer till kunskap om öl. Det är så många här på festivalen som är väl insatta i öl har jag märkt. I Tjeckien jobbar vi på att komma ikapp vad det gäller den kunskapen hos allmänheten. T ex är ni insatta i hur man kan para ihop öl och mat. I Tjeckien är det allmänt vetande att en pilsner passar bra till typiska rätter som goulash, men att göra en bra parning med en öl till en förrätt eller efterrätt är främmande för många. Det kan ni svenskar.

Hur ser en tjeckisk medborgare på Pilsner Urquell? 
För många tjecker är Pilsner Urquell den öl man vänder sig till när man har något att fira, eller om man bara vill unna sig något extra gott. Det är en öl för vardagslyx och fest kan man säga. Vi har inte så mycket i Tjeckien som resten av världen känner till. Vi har Skoda, kristallglas och Jaromir Jagr. Men vi har också Pilsner Urquell som har funnits i 170 år och som många världen över känner till. Det är fint att kunna representera Tjeckien med vår öl.

Ja, ni firar ju 170-årsjubileum under hösten. Vad gör ni för att uppmärksamma det? 
Vi har gjort och kommer att göra flera olika saker. Bland annat auktionerade vi ut 17 unika specialflaskor i Tjeckien, särskilt framtagna för jubileet. De 17 köparna får komma till bryggerietpå en unik rundtur och blir serverade vår ofiltrerade öl i källarvalven, direkt av mig. Vinsterna från auktionerna kommer gå till hjälp för de utsatta i samhället, t ex handikappade. Vi kommer såklart också hålla en stor fest för alla i Plzen. Det kommer bli jättemycket folk!

Jag menar inget illa men du liksom Pilsner Urquell är ingen ungdom. Vem tar över efter dig och blir nästa mästerbryggare? 
Det är en svår och samtidigt enkel fråga. Vi har ett program där unga bryggare lär sig av de äldre. Det handlar ju inte bara om utbildning utan också om erfarenhet och personlighet. Vem som kommer efter mig kan jag inte svara på för jag kommer fortsätta ett tag till, men när det blir dags tror jag inte det blir svårt att hitta rätt person.

När jag blev bryggmästare kom min företrädare ner i källaren med mig och smakade min öl och sa ”Vaclav, kan du hälla upp ett till glas av din öl”. Det är den magiska frasen, det ultimata beviset på att man har hittat rätt bryggmästare att föra bryggeriet vidare och ett stort erkännande till personen ifråga. Jag är övertygad om att jag kommer kunna säga samma sak till min efterträdare och att han får säga det till den som efterföljer honom.

Hur länge blir du då kvar som bryggmästare tror du? 
Det är svårt att svara på. Jag är inte bara bryggmästare till yrket, jag är bryggmästare i hjärtat. Jag kan inte ens gå ut och dricka en öl utan att fundera på om den är bra gjord eller vad den har för aspekter som kunde ha gjorts bättre. Jag kan inte låta bli att analysera helt enkelt, allt för att lära mig mer. Det kommer nog följa efter mig för alltid. En dag slutar jag som anställd bryggmästare, men i mitt hjärta kommer jag alltid vara bryggare och jag kommer fortfarande ha stor kontakt med bryggbranschen och speciellt med min efterföljare. Det är viktigt för mig att Pilsner Urquell fortsätter vara en bra öl och att jag kommer vilja hjälpa nästa bryggmästar med feedback och åsikter.

Okej, jag tror vi avslutar intervjun där. Na Zdravi!
Det är kul att du säger det! Jag gick på Bishops Arms igår och köpte en öl och bartendern sa faktiskt Na Zdravi när jag fick min öl. Det var kul att höra tjeckiska även i Sverige.

En sista fråga då: Drack du Pilsner Urquell igår eller provade du något annat?
Självklart prövade jag så mycket jag orkade och jag började faktiskt med de tjeckiska ölen. Jag hade hoppats hinna med att gå från sida till sida bland fatölen, men det gick inte. Det fanns så många! Men jag tycker det är kul att pröva lokal öl när jag är ute och reser och ni gör många goda öl i Sverige.


Håll utkik här och på Facebook, mer rapporter, bilder och intervjuer från festivalen kommer att dyka upp.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar