Den diskade vinnaren mot tronarvingen: Eight mot Prince of Darkness

, , 3 kommentarer

Som en uppföljare på min parallellprovning av de två svart-IPA som kom i höstsläppet ska jag nu prova Sigtunas Prince of Darkness mot Slottskällans nya öl Eight Black IPA, den senaste ölen i deras nummerserie (som sedan tidigare innehåller Zeven och Zero). Vad är då speciellt med detta? Jo, Slottskällans öl vann offertprovningen för svensk svart-IPA i höstsläppet men blev sedan diskad på grund av för hög alkoholstyrka. Prince of Darkness tog över deras plats. Detta blir alltså en match mellan den "dopade" vinnaren och den ärliga tvåan som fick ta över guldmedaljen.

Precis som senast har jag gjort en halvblind parallellprovning. Det vill säga, jag har provat ölen bredvid varandra där jag på förhand visste vilka två öl som fanns i glasen, men inte vilken öl som var i vilket glas. De två glasen jag får framför mig kan till utseendet endast skiljas åt på nyansen på skummet. Det första som slår mig när jag doftar på dem är att ingen av dem luktar som den PoD jag provat tidigare. Den som sen visade sig vara Eight har till en början en tydlig arom av färsk citrus, blomster och tropisk frukt uppblandat med en ganska kraftig rostighet. Prinsen var inte i samma form som förra gången utan saknade totalt humle och smakade helt enkelt som en lätt och torr imperial stout. Dock tappar också Eight en del av sin humlearom efter en stund i glaset.

Att Eight är en stout i grunden blir väldigt tydligt när man smakar på den. Det är en kraftig rostning som slår mot smaklökarna, följt av en ganska mild humlesmak. Rost och humle krockar inte på det sätt som ibland händer i välrostade och välhumlade öl, istället är rosten en aning överväldigande. Jag är inte helt övertygad. Prince of Darkness är även i smaken som en lätt och torr imperial stout utan aromhumle. Den PoD jag provade förra gången ligger dock ungefär på par med Eight.

I slutändan känner jag mig lite besviken. Jag fick chansen att prova Eight på dess testbrygdsstadie och då var den bättre än nu (dock vet jag inte om de tweakat receptet). Det finns förstås en liten möjlighet att den nu lidit av tappsjuka då den är väldigt nytappad, men det borde ha hunnit gå över. Jag kommer att prova den igen när chans ges så får vi se om det blir bättre. Prinsen har ju visat att kvaliteten kan skifta ordentligt.

För jag har nu upplevt de skillnader mellan olika flaskor av Prince of Darkness som flera andra har beskrivit, från att ha en relativt tydlig humlearom till att totalt sakna humle. Det är väldigt märkligt då Sigtuna själva säger att även om det bryggts flera batcher av den så har alla batcher blandats och lagrats i en enda stor tank. Dessutom kom just mina två flaskor från samma tappning (#380). Visst kan ens egen dagsform spela in, men när så många har beskrivit samma skillnad känns det inte längre som en rimlig förklaring.

Om du vill göra en liknande provning själv finns Prince of Darkness på Systembolagets hyllor under hösten och Eight kommer att släppas lokalt den 1 oktober och bör då även gå att beställa styckvis till hela landet. Båda två kommer också finnas i bryggeriernas respektive montrar på Stockholm Beer & Whisky Festival.

Öppenhetsmeddelande: Jag innehar en timanställning på Slottskällan där jag arbetar några kvällar per år med att hålla i bryggeriturer. Jag intygar på heder och samvete att det som står ovan är mina ärliga och uppriktiga åsikter om ölen (som ju provades blint) och att mina kopplingar till Slottskällan inte har påverkat innehållet i denna artikel.

3 kommentarer:

  1. Nu ska jag vifta åt väderkvarnarna igen: Om man brygger en välhumlad stout, varför inte kalla det för en välhumlad stout? Svart IPA är det inte i min bok i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att "black IPA" är trendigare än "välhumlad stout". Och för att Systembolaget efterfrågade en black IPA, då lär man väl kalla den för det också. Det är tydligen viktigt att saker och ting har rätt namn, se bara på alla öl som fått skaffa alias i form av höstporter etc.

      Radera