Lagringsexperiment: Evil Twin Soft Dookie

, , 6 kommentarer

En av de allra första ölen från Evil Twin som syntes till i Sverige var Soft Dookie, när den började dyka upp för knappt två år sen. Jag minns att jag då bara hade en vag aning om att det kanske kunde vara Mikkellers tvillingbror Jeppe som låg bakom det finurliga namnet. När den lite senare släpptes på Systembolaget köpte jag en flaska som jag aldrig riktigt fick tillfälle att dricka och den fick hamna i källaren istället. Nu tyckte jag det var dags att dra fram den och se om vaniljextraktet som den är brygd med fortfarande finns kvar.

Det gör det inte. Överhuvudtaget. Det första jag tänkte när jag tog en sipp av ölen var däremot: "eh, det var väl inte chili i den här?". Eftersmaken dör av samtidigt som jag läser av innehållsförteckningen och både eftersmak och etikett bekräftar att jag mindes rätt. Ingen chili. Det som fick mig att undra är att det bränner till ganska bra när ölet möter gommen, men den klassiska efterbrännan från chili saknas. Istället är det väl alkoholen som gör det antar jag, vilket är lite märkligt eftersom jag inte upplevde den så tidigare och lagring brukar runda av alkoholtoner snarare än att förstärka dem.

Jag återgår till att utforska ölen med näsan istället och finner en djup arom med chokladpraliner, plommon i madeira, konjak och likörpraliner. Ingen vanilj här heller. Doften är så tung och fyllig att man blir mätt på att sniffa på den. Smaken har inte riktigt samma djup som doften utan blir relativt enkel för en imperial stout. Den tidigare nämnda hettan samsas med intensiva toner av lättrostat kaffe, mörk blockchoklad och ett drag av fruktighet.

Nä, den har helt klart tappat sin charm. Vaniljen har ersatts av en märklig, men faktiskt inte otrevlig hetta och smaken har blivit plattare om än väldigt fyllig fortfarande. Jag tyckte den var bra färsk och även om det tog sin tid på grund av fylligheten var det ingen fara att dricka upp en halvlitersflaska på egen hand. Nu sitter jag istället och funderar på att hälla ut hälften av innehållet. Om du nu sitter på ett par flaskor ska du inte misströsta. Den är nämligen så pass fyllig fortfarande att jag tror att den har möjlighet till att lagras i åtminstone 1-2 år till och eventuellt kan den ju då vända upp igen. Det är i alla fall mer värt att hålla på den ett tag till oc hoppas på det bästa än att dricka upp den nu. Den är trots allt märkt med bäst före till december 2015.

6 kommentarer:

 1. Jag kan trösta dig med att jag inte begrep den som färsk heller.

  SvaraRadera
 2. Jag drack min sparade för ett par månader sedan och tyckte faktiskt om den då, och jag tyckte inte om den speciellt mycket som färsk. Som färsk tyckte jag den var vass och askig med lite för mycket alkohol. Jag hade nog faktiskt gärna haft en kvar.

  SvaraRadera
 3. Jag gillade den när jag drack den i somras när jag drog fram den ur mitt förvar. Hittade en hel del vanilj i den, främst i smaken om jag vill minnas rätt (anteckningarna försvann när min telefon självraderade sig i juli). Hann tyvärr inte smaka den som färsk men det verkar av er som ett mindre problem. =)

  SvaraRadera
 4. Jag fick en flaska av Jeppe i mars förra året och minns fortfarande hur himla söt den var (även för att vara en stut) som färsk. Av din recension låter det som om den i alla fall inte är överdrivet söt längre, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte särskilt söt. Det försvann väl med vaniljen kanske...

   Radera
  2. Så kan det vara. Lagra öl är dock både spännande och kul!

   Radera