Ölrecension: Monk's Russian Imperial Porter

, , 2 kommentarer

Denna nätta lilla rackare på 13,5% i behändig 25-centilitersflaska har funnits i det lokala beställningssortimentet ett tag. Med ett behagligt pris på 28,20 kr var den självklar att pröva, men hur smakade den egentligen?

Låt oss i sedvanlig ordning börja med utseendet. Om man ser förbi alla fula reflektioner ser man en ordentligt mörk öl, ja helt svart faktiskt, med ett trevligt litet lattefärgat skum. Tiltar man glaset lite lägger sig skummet som en tunn gardin som sakta rinner ner i vätskan. Ett lovande utseende på alla sätt!

Mycket stiltypisk doft med djupa aromer av chokladkaka och torkade frukter. Alkoholen kommer smygande som en het men trevlig ton av likör. För att vara så stark är den ganska snäll i doften och kanske hade jag hoppats på lite mer just på grund av de extra procenten.

Smaken har inslag av billig soya tillsammans med den där chokladkakan. Fruktigheten är mer tillbakahållen än i doften och ger rum till nougat och rostad havre, men det känns lite kvalmigt. Igen är jag inte riktigt säker på om jag tycker det är en smak som är värd en så hög alkoholhalt då den saknar den intensitet och komplexitet som jag tycker är vad som kan försvara tvåsiffriga alkoholhalter. Munkänslan är däremot väldigt trevlig med en varm och rund känsla som avslutas silkeslent och tillslut brinner silket upp i en liten pust av het alkohol.

Allt som allt en hyfsad imperial stout och ett kul tillskott till den svenska stammen av denna stil. Å andra sidan behöver man inte leta sig längre än till närmaste stouthylla för att hitta en bättre öl.


2 kommentarer:

  1. En liten tanke bara.. För att lite bättre visualisera betyget bör även det femte ölglaset vara med (utgår ifrån att skalan är upp till 5), just nu ser det ut som ett riktigt högt betyg. Ang själva ölen håller jag med om att det saknades lite, tidigare rip från monks har varit bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag provade det när jag skapade de där betygsbilderna, men att jag inte tyckte det blev så bra med helt tomma glas. Kanske får pröva det igen då, om jag har kvar något att "bygga" med :)

      Radera