The new wave of British heavy me..ehr...craft beer

, , Inga kommentarer
30 år efter vad som har kommit att kallas The New Wave of British Heavy Metal kommer nu istället en ny våg, men den här gången är det hantverksölen som rider på framgången. På bara ett par år har bryggerierna i London gått från en handfull till över 30 och samma utveckling sker i hela landet. Brewdog var pionjärerna men nu följer allt fler duktiga bryggare efter.

Det märks även på Stockholm Beer & Whisky Festival. Förutom Brewdog, som nästan får ses som gammal skåpmat vid det här laget, finns också Thornbridge, Camden Town, Magic Rock, Red Church, Summer Wine, Williams Brothers och Moor (och säkert fler därtill) representerade hos de olika importörerna.

Jasper från Camden Town Brewing berättar att de startade sitt bryggeri för bara 2,5 år sedan men redan är uppe i en årsproduktion på 1,6 miljoner liter. Vi sätter det i perspektiv: de största svenska mikrobryggarna ligger omkring 1 miljon liter på år, och de startade långt innan 2010. De har gått sin egen väg och vågat satsa på att göra välbrygda lager i en ölkultur som annars är präglad av industriell blasklager och real ale. De har Sverigepremiär i Wicked Wines monter på SBWF men kommer även börja exportera för krogförsäljning.

Bara pilsnermalt i båda, men mer malt och humle i den högra - notera färgskillnaden det skapar

Många av de nya bryggerierna låter sig inspireras av USA men de flesta behåller också sin brittiska grund i ölen. Det resulterar ofta i öl med en mycket härlig och avrundad maltkropp som bär upp en fruktig och frisk humlighet. Den typen av öl tror jag är en av de kommande trenderna även i Sverige. Även samarbeten med de amerikanska bryggerierna har gett spännande resultat. Camden har gjort ett samarbete med SKA där man tagit sin lager Hells, ökat på styrkan lite (men fortfarande med endast pilsnermalt och med samma jäststam) och humlat enligt humleschemat från Modus Hoperandi (med 20 g humle/liter). En amerikanskt humlad imperial pils alltså, och den är alldeles fantastisk. Den annorlunda maltkompositionen och jäsningen gör att humleprofilen trots allt blir ganska olik Modus Hoperandi, och allt är till det bättre. Den går under det passande namnet Rude Boy.

Hos Galatea finner man Red Church, Summer Wine, Thornbridge och Moor. Thornbridge har visserligen funnits i Sverige ett tag vid det här laget men har du ändå missat deras Kipling är det bara att bege sig dit och prova. Söderhavet på flaska! Flera av ölen från Red Church och Summer Wine finns dessutom på fat och det är egentligen bara att prova på. Besviken blir man inte.


Great Brands har gjort ett bra jobb med att hajpa upp Magic Rock men det är deras öl också förtjänta av. De har gång på gång bevisat sig själva med sina mycket amerikanska öl. I GB:s monter finner man deras öl på fat och nu på onsdag blir det också bryggarhäng på Oliver Twist som uppvärmning inför festivalens andra helg.

Dunka igång lite trevlig NWOBHM i högtalarna, luta dig tillbaka i länsfåtöljen, lägg undan monokeln och ta en öl från valfritt nytt brittiskt bryggeri. Eller åk till SBWF nästa helg.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar