Ölrecension: Amager Exhop Storm Edition HBC 342

, , Inga kommentarer
Amager har tagit ett nytt grepp på trenden med singelhumlade öl genom att göra en trio singelhumlade american pale ales med humlesorter som ännu inte kommit till ett kommersiellt stadie. En liten tjuvtitt bakom scenerna i humleverkstaden. Jag har provat Storm Edition, som humlats med en sort som i sitt nuvarande stadie endast har namnet HBC 342.

Det är en mycket vacker öl i glaset med en lätt disig gyllengul vätska och ett fast, fluffigt vitt skum. Skolboksexempel på hur en APA "ska" se ut och själva synen får snålvattnet att rinna till. Doften är blommig med tydliga drag av färsk citrus. Jag uppfattar också lätta toner av marmelad och en mustig arom av blöt ved, som får mig att associera till brittiska öl av en den gamla skolan. Om det är humlen eller jästen som ligger bakom detta kan jag inte avgöra. Humlemässigt kan jag närmast jämföra det med en mix av cascade och east kent golding.

Smaken är medelfyllig till en början men tunnas ur för snabbt i munnen och lämnar en något vattnig eftersmak. Efterbeskan blir en aning för skarp för att kännas behaglig, kanske just för att eftersmaken i övrigt är så tunn. Jag sitter kvar och undrar om inte HBC 342 ska lämnas kvar på experimentstadiet.


Om du är nyfiken på denna öl/humesort kan du prova den och dess bröder HBC 436 och 517 kan du prova i Amagers bås på Stockholm Beer & Whisky Festival, tillsammans med deras övriga godsaker.

Förresten glömmer ni väl inte bort den pågående tävlingen?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar