Lagringsexperiment: Brewdog Abstrakt 01

, , Inga kommentarer


Allra först ska jag väl säga att det här är en öl jag har köpt "färdiglagrad" och inte lagrat själv. Därmed har jag ingen kontroll över hur den har hanterats. För er som inte minns vad Abstrakt 01 var för öl, den släpptes ju trots allt för nästan 2,5 år sen, så ska jag påminna er. Det är en stark mörk belgare som man jäst med jästen i bottensatsen i en flaska Westvleteren 12 och därefter tillsatt vanilj till. Den allra första ölen i Abstraktserien vars tionde öl snart når Systembolagets hyllor.

Direkt efter upphällning smuttade jag lite på den och slogs av en mycket spritig smak. Den fick stå och lufta en stund, vilket gjorde den mycket gott. Vid en ny sipp efter 10-15 minuter är spritigheten borta och man kan istället njuta av ölets egna smaker. Det är en gemytlig fruktighet jag först kommer att tänka på, därefter märker jag en trevlig smörkolaton och ett uns vanilj. Kanske är det lite nougat i bakgrunden? Det är i vart fall en mycket trevlig smak, men en aning vag. Jag kan inte låta bli att tycka att den har tappat för mycket av sitt uns, sin kraft.

Att smakintensiteten försvagas är ett problem som jag inte upplevt att ytterligare lagring kan åthjälpa, snarare är det stor risk att det blir ännu värre med tiden. I övrigt har dock smaken utvecklats på ett trevligt sätt, men jag vill ändå rekommendera att dricka denna snart och inte sitta på den längre, om man fortfarande sitter inne på någon av de 3200 flaskor som släpptes.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar