Porterstekens Pragtips: Restauranger

, , Inga kommentarer
Tjeckiska mikrobrygder på Nota Bene

Prags ölmässiga huvudnummer må vara Zlý Časy, men det finns också en hel del ställen att gå ut och äta en bit riktigt god mat med en pilsner eller ett gott vin till. Oftast när man går på en restaurang som är finare, dyrare eller bara mer medveten så är det oftast Pilsner Urquell samt eventuellt någon mörkare lager som t ex Master Tmavy som återfinns i öllistan. Pilsner Urquell är det som de flesta tjecker vill ha när de vill ha något finare i matväg. Öl från de tjeckiska mikrobryggerierna är tyvärr svårare att hitta, men kan avnjutas med god mat om man hittar till rätt ställe. De tjeckiska vinerna har hamnat lite i skymundan bakom pilsnern men det vi testade i vinväg var riktigt gott.

Lindad kaninfilé på Nota Bene

Först och främst vill jag tipsa om restaurangen Nota Bene på Mikovcova 605/4 i närheten av I.P. Pavlova. Det är en liten restaurang som försöker sig på att ta ett modernt grepp om den tjeckiska maten. Dessutom har de sex kranar med tjeckiska mikrobrygder. Vid vårt besök hade de bland annat Kocour Quarterback påkopplad, som var en av de bästa ölen jag provade under vår resa. Jag provade en rätt med kaninfilé inlindat i någon slags fett från magpartiet på okänt djur medan min flickvän åt en fräsch sallad med grillad rostbiff. Jag ska inte påstå att maten här var totalt outstanding, men det var trevligt att pröva ett mindre traditionellt försök på tjeckisk mat. Hit går man om man vill ha god fatöl och modernare mat samtidigt. Vår servitör pratade hygglig engelska. Priserna är något högre än en vanlig restaurang utanför turiststormens öga men ändå väldigt överkomliga för en svensk plånbok.

Några av fatölen på Nota Bene

U Zlaté Studně (den gyllene brunnen) är en michelinrekommenderad lyxrestaurang. Undangömd på en bakgata nedanför slottsområdet, i anslutning till ett hotell, ligger denna lilla pärla. Nåväl, jag ska inte säga för mycket, jag har faktiskt inte ätit här då det var fullbokat de två kvällar vi hade möjlighet att gå. Jag har däremot sett den otroligt vackra utsikten från deras terass och dreglat över deras gourmetmeny. Här kan man passa på att skämma bort sig själv med en kulinarisk upplevelse i en av Prags allra finaste miljöer till priset av ett vanligt svenskt restaurangbesök. Priserna för en varmrätt ligger nämligen på 180-400 kr. Se bara till att boka bord i tid. Jag vet inte om de har någon formell dresscode, men man kommer att känna sig pinsamt underklädd om man kommer i sandaler, strumpor, shorts och t-shirt.

Trist mat på Pivovarsky Klub

En liten varning ska klämmas in också. Pivovarsky Klub är en av Prags högst rankade barer på Ratebeer men lämnade oss en aning besvikna. Maten var trist och fatölsutbudet var en aning magert. Kanske hade vi bara otur med dagens utbud, men å andra sidan var det inte heller samma mysiga atmosfär som på Zlý Časy. Istället var stället halvfullt och det livligaste inslaget var fulla ryssar. Det stora utbudet av flasköl kändes som om att det var stort enbart för att vara stort. Vi hade inte på något sätt en otrevlig upplevelse, jag kände bara inte att det levde upp till sitt rykte under vårt besök. I efterhand hade jag hellre besökt Zlý Časy igen.

Flankstek med guacamole på Artisan

Jag fick ett tips från Dempa om att Artisan Restaurang & Café skulle vara trevligt med bra mat. Det hade han helt rätt i! Ölmässigt finns här bara Pilsner Urquell, såklart, men de har en hel del bra viner om man vill dricka gott till maten. Vi åt lunch här en måndag och då var det en del rätter som var slut, vilket visserligen var synd för oss men det tyder också på att de har bra snurr på sina färskvaror. Här serveras temporär mat som thaikryddad fisk, ankbröst med mera av en mycket trevlig och påpasslig personal i en mysigt inredd lokal. Prismässigt ligger det något högre än Nota Bene, men återigen är det billigt för en svensk plånbok. Min lasagneälskande flickvän var mycket nöjd med sin lasagne och min flankstek var perfekt tillagad. Den totala avsaknaden av grönsaker på tallrikarna hade vi dock inte räknat med.

Papardelle och risotto på Villa Richter

På väg ner mot floden från slottsområdet kan man gå igenom en mindre vinodling. Längs denna lilla gångväg har Villa Richter hittat sin plats med en mycket mysig inramning av blommor, vinrankor och utsikt ner mot Karlsbron och Gamla Stan. Hit hör faktiskt två restauranger. Den ena har mer traditionell tjeckisk mat och något lägre priser, men det är den övre lite italienskt inspirerade delen jag rekommenderar. Liksom på Artisan är det Pilsner Urquell och en fin vinlista som gäller i dryckesväg här. Det som gör det här stället så trevligt, utöver den goda maten, är miljön, servicen och den behagliga placeringen på väg ner från slottet. Utöver sin vanliga meny hade de också en sommarmeny där alla rätter innehåller kantareller, till och med en kantarellglass. Här åt vi utsökt färsk papardelle med kantareller och svamprisotto. En varsin strudel till efterrätt och en flaska tjeckisk Chardonnay i mellanprisskiktet på det, så landade notan på totalt ca 500 kr. Slottsområdet luckar igen för dagen kl 18.00 och efter det blir det också betydligt lugnare kring restaurangen. Det enda jag ångrar är att jag bangade på kantarellglassen...

Utsikt från Villa Richter, förärad med en double rainbow

0 kommentarer:

Skicka en kommentar