Rekommendationer och utvalda godbitar ur det lokala beställningssortimentet

, , 7 kommentarer
Lokalbeställda öl

Nu har Systembolagets tjänst för att beställa lokalproducerade drycker till vilken butik man vill varit igång i några månader och listan över vilka öl som går att beställa har växt och växt. Efter idogt beställande och provande under våren och sommaren har det blivit dags att sammanställa några rekommendationer. Till att börja ska det dock nämnas att Systembolaget inte har samma kvalitetskontroll på dessa produkter som i ordinarie sortiment, däremot går det lika bra som vanligt att reklamera flaskor med skadat innehåll. Alla öl som går att beställa på det här viset håller nämligen inte måttet, men det finns russin att plocka ur kakan.

Anders i egen hög person
För den humletörstige finns det en del trevliga IPA, APA, humliga lagers med mera att hitta. Är man känslig för färskhet kan man dock få problem då det ju inte går att få någon information om buteljeringsdatum på förhand. Tar man den risken och snurrar på hjulet vill jag rekommendera följande öl. Anders DIPA från Eskilstuna Ölkultur är en given rekommendation. Den har visserligen varit något svajig i kvaliteten men på topp är den så pass god att det är värt risken. Även Zero från Slottskällan är riktigt bra om man är ute efter något riktigt humligt. Oceans Västkust är betydligt mildare men har en härlig twist av nya världens humle ovanpå en fantastiskt trevlig maltkropp.

Om man vill hitta mörkare öl kan man gott stanna kvar hos Ocean och plocka deras Göteborgsporter för att sedan ta sig till Stockholm och Monk's Russian Imperial Porter. Även en del danskar har lyckats slå sig in i systemet vilket har gett oss möjligheten att beställa Amager Hr Fredriksen och Djävlebryg Gudelös. Två riktigt bra imperial stouts från två av Danmarks bättre bryggerier.

Bland de lite mer volymvänliga ölen måste jag säga att det var kul att prova East Kent Golding Ale från Grebbestad. Första gången jag har sett någon form av ale från dem och den höll måttet. Välbryggd i klassisk engelsk stil utan krusiduller, och den slipper resa så långt som sina stilfäder från öarna i väst. Alla Skebos fyra öl som är tillgängliga är också i samma anda.

Gillar du belgiskt är det ju en aning tunnsått i Sverige överlag, men två riktigt bra svenska belgare som letat sig in är Ängöl Diabolisk Dubbel och Slottskällan Kloster. Är du mer för tyska öl finns det även där två som jag fastnat för lite extra och även här är det två stilar som är ganska ovanliga i Sverige, nämligen veteöl och rökbock. Sigtunas Triple Hop Weizen, som inte är så humlig som namnet kanske kan antyda men väldigt weizen, och Eskilstuna Rökbock som har en mycket angenäm rökighet och sitter fint till sommarens sista grillkvällar.

Tycker man om att prova nya öl finns det också många fler öl som är goda och väl värda att prova, men skulle jag omnämna alla tar det en vecka att skriva. Jag har visserligen fått en del infekterade öl, men bortsett från dessa är det inga öl av de jag hunnit prova som har varit direkt dåliga om än del som har varit lite tråkiga eller med mindre felsmaker.

Vad har ni själva hittat för guldkorn?

7 kommentarer:

  1. Torbjörn J. Nilsson21 augusti 2012 kl. 09:58

    Jag har testat Quänum Mat och Malts havreöl. Det är en ljus och syrlig ale som drar åt torr cider. En trevlig apritif i liten dos.

    Quänums Jonsson är en bra pale ale, dock med lite mer sötma än vanligt. Tillräckligt med humle för mej.

    Vill man ha mer humle kan man testa deras ale McBrian. Vet inte om den kvalar in som IPA eller inte. Men den är god.

    SvaraRadera
    Svar
    1. McBrian skulle jag nog kalla för en wee heavy, men god, det är den :)

      Radera
  2. Jag tyckte Skogsängens Saison från Eskilstuna var en uppfriskande och trevlig upplevelse (min första saison).

    SvaraRadera
  3. Skogsängens Saision från Eskilstuna, Gråskägg från Strömsholms brygghus samt Lakridsporter från Det lille bryggeri (Dansk, går att beställa styckvis) är mina tre pärlor utöver Anders DIPA.
    Gråskägg var överraskande rökig och Lakridsportern, den är som en efterrätt i sig. Väldigt mycket lakrits i smaken och bra mycket bättre än andra lakritsöl-varianter från Det lille bryggeri.

    SvaraRadera
  4. Sven-David Svensson22 augusti 2012 kl. 11:36

    Kung Inge från Kallebryggeriet är en riktigt god ale. Den har blivit väldigt populär och är ofta slut.
    Björnen Sover från Lundabryggeriet är en bra engelsk Brown Ale. Den har för tillfället gått i ide. Hoppas den vaknar upp till hösten igen.

    SvaraRadera
  5. Ocean Västkust har större delen humle från Nya Zeeland, Pacific Jade och Southern Cross (arom och smak), lite mindre Cascade (US) i smakgivan mitt i koket och våran hushumle som bittergiva - Perle (Tyskland) och Pilgrim (UK).

    Väl Smakat - Thomas Bingebo, Bryggare, Oceanbryggeriet Göteborg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer förstås och nu när jag säger det kan jag nog minnas att jag läst/hört det också. Nåväl, det är rättat nu, tack för att du uppmärksammade det :)

      Radera