Ölsnacks? Nej tack!

, , 2 kommentarer
Nä, helst inte va...

Några av de vanligaste snacksen på fester, krogar och vid andra tillfällen då man dricker öl utanför en måltid måste väl vara nötter, chips och ölkorv? Varför det egentligen?

Visserligen är de goda var för sig, men jag tycker inte att någon av dem passar särskilt bra till öl. Jag har, som de flesta andra, ätit dessa snacks till öl massor av gånger och det har slagit mig att det inte är en särskilt bra kombination. Alla tre är huvudsakligen feta och salta, vilket får en att bli törstig. Vill man få det enklare att dricka öl är det alltså helt rätt med dessa tillbehör. Vill man njuta av sin öl är det kanske bäst att låta bli.

Ät mig och drick mer!


Att man blir törstig av dem är förstås en anledning till att krögare så gärna serverar dem. Särskilt nötter kostar minimalt i inköp och kräver knappt någon arbetsinsats för att servera. Lättförtjänta pengar alltså. Gratis nötter används ofta som en trevlig gest till stammisen eller som en mindre kompensation åt en kund får vänta länge eller haft andra mindre besvär. "Här får du lite nötter som plåster på såren, i min bar ska alla vara vinnare", säger krögaren och slänger fram ett glas med nötter på bardisken. Vinnaren är i själva verket krögaren. Kunden blir nöjd och, tack vare allt salt, troligen också så törstig att den beställer in mer öl än planerat. Ta det från en som har jobbat i branschen: Det här är alla krögare väl medvetna om.

Förutom ett stort och onödigt tillskott av salt är dessa produkter också väldigt kaloririka. Chips, jordnötter och ölkorv ligger alla kring 500-600 kcal per 100 gram. En vanlig människa behöver stoppa i sig i runda slängar 2000 kcal per dag. Ölen i sig innehåller redan en hel del kalorier. Utan att ha någon medicinsk expertis skulle jag också gissa att det höga saltintaget kan bidra till uttorkningen dagen efter. Ett sätt att göra sitt öldrickande något hälsosammare är alltså att låta snacksen stryka på foten. Eller hitta nyttigare snacks.

2 kommentarer:

  1. Men ost e ju gott till öl, funderade lite i fredags varför så få finöls-pubbar inte har ost att köpa, en osttallrik vore fint och kan inte vara så svårt att ha till handa.

    MickeW

    SvaraRadera
  2. Ja ost är mums till öl, men snacksen i form av nötter och chips kan jag skippa. Sen tycker jag vissa korvar funkar också, problemet är att allt för många är för kryddstarka och tar över helt.

    MickeW: Finns en del ställen som kör med plocktallrick. På den så brukar det finnas diverse ostar. Har käkat en på både BA i Örebro och Akkurat, det var dock några år sedan nu. Beställde en ost-tallrick på den BA närmast Akkurat för några år sedan och fick en stor rågad tallrick med vanlig hushållsost och påläggskorv. Funkade inte så bra kan jag säga :P

    SvaraRadera