Frog Hops to Amager och mjölfri kladdkaka

, , Inga kommentarer
Öl, sällskapsspel och så lite chokladkaka utanför bilden


När Hoppin' Frog bestämde sig för att göra ett samarbetsöl hos Amager blev det naturliga namnet Frog Hops to Amager. Man skulle kanske kunna tro att det bakom ett sådant namn och två sådana bryggerier gömmer sig någon typ av välhumlad öl, men då tror man faktiskt helt fel. Istället rör det sig om en imperial wheat stout. Att man även använt sig av vetemalt gör det till en väldigt len och rund imperial stout. Vad kunde passa bättre till en redig chokladkaka?

Antagligen ingenting! En mjölfri kladdkaka är en mastig dröm för chokladälskaren och med lite vaniljglass till är det en ultimat kompanjon till denna öl. Det är dessutom glutenfritt och väldigt simpelt att laga.
Du behöver följande:
120 g mörk choklad (kvaliteten slår igenom, snåla inte alltför mycket om du vill ha en riktigt god)
120 g smör
1,5 dl strösocker
1 vaniljstång
3 ägg

1,25 dl kakaopulver
1 msk sprit, t ex rom, cognac eller bourbon (valfritt)

Sätt ugnen på 150 grader och smörj en form med löstagbara kanter, helst en med ca 20 cm i diameter. Smält smör och choklad tillsammans över vattenbad och rör ihop till en jämn smet. Dela vaniljstången på mitten, peta ur innanmätet med en kniv och rör ut det i lite socker. Rör ner socker och vanilj i chokladsmeten och rör därefter ner äggen ett i sänder. Tillsätt sedan kakaopulvret, som med fördel kan siktas i för att få bort småklumpar. Om du vill smaksätta med sprit avslutar du med att röra ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda långt ner i ugnen i 15 minuter. Servera den gärna varm med en kula vaniljglass till.

Frog Hops to Amager med dess stora men mjuka chokladsmak var väldigt gott till den här kakan. Alla varianter av imperial stout och porter passar bra, men just denna hade en ovanligt len kropp som gör att den passade lite extra bra. Även barley wines och söta fruktöl är gott till chokladkakor. Den som vill testa något annorlunda än dessa klassiska kombinationer kan t ex testa en fruktig och lite sötare IPA eller DIPA till, humle och choklad kan passa mycket bra ihop.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar