Mohawk på väg att skaffa eget

, , 5 kommentarer
På Örebro Öl & Whisky Festival i november förra året satte jag mig ner och gjorde en intervju med Micke Mårdstam från Wicked Wine. Tyvärr gjorde jag det helt felaktiga valet att spela in samtalet istället för att föra anteckningar. Efteråt visade det sig nämligen att den höga ljudnivån i lokalen gjorde att det blev för svårt att höra samtalet för att kunna transkribera det på ett vettigt sätt. Hursomhelst, en av grejerna som Micke sa då var att tanken med Mohawk var att ha ett eget bryggeri och inte kontraktsbrygga i all evighet.

Nu verkar man också ha börjat ta konkreta steg för att förverkliga detta. Mr Mohawk själv skrev på sin Facebook igår att han var på inköpsresa i Tyskland för att köpa en begagnad bryggutrustning och för någon timme sen uppdaterade Mohawk sin Twitter med en första bild på den nygamla bryggutrustningen som blir inpackad i lastbilar. (Jag låter lite som en stalker va?) De verkar alltså följa St Eriks spår med att gå från kontraktsbryggning till att bli mer stationära, på gott och ont antar jag. Ett begagnat bryggeri har ju fördelen att det redan är inkört och förmodligen fungerar som det ska från början.

Frågan är om nya kontraktsbryggare kommer att fylla "tomrummet" eller om det är ett svunnet begrepp i Sverige nu?

5 kommentarer:

 1. Tror det blir lite att när de är tillräckligt etablerade och har tillräckligförsäljningsvolym, så lönar det sig bättrew med eget bryggeri. Dock tror jag inte vi sett det sista av kontraktsbryggare i sverige. Du har t.ex Omnipollo redan och om det dyker upp ledig kapicitet så kommer säker fler att följa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Omnipollo finns ju visserligen men Henok har ju inte bryggt i Sverige överhuvudtaget än.

   Radera
  2. Skulle kapaciteten dyka upp i sverige, så tror jag inte Henok skulle banga...... Dessutom så lär det säkert dyka upp fler "fantomer" om möjligheten ges. ror det vore en bättre utveckling för många istället för att försöka starta egna småbryggerier med kvalitetsproblem grundade i ovana vid storskalig bryggprocess...

   Radera
  3. Det intrycket fick inte jag från Henok vid provningen med Omnipollo och To Öl i Uppsala i våras, snarare att han var väldigt nöjd med De Proef.

   Man ska ju inte dra alla över en kam, men det är inte direkt så att alla kontraktsbryggare är med på varenda bryggning av sina öl, snarare tvärtom. Men visst, som ny bryggare skulle en sådan lösning säkert kunna vara lärorik och nyttig för att komma igång. Personligen tror jag dock inte att det handlar så mycket om kapacitet utan mer om att svenska bryggare överlag inte verkar så glada över att ta emot kontraktsbryggare av ideologiska skäl.

   Radera
 2. Electric Nurse finns ju i Göteborg också, tror att de "bara" bryggt sina öl på Dugges ännu, men får väl ändå räknas som kontraktsbryggare.

  Ser fram emot att Stefan får bygga upp sitt bryggverk och börja brygga "hemma", framförallt för att jag får så nära att åka dit och hjälpa till/prova =)

  SvaraRadera