Dalarestauranger: Kopparhatten i Falun

, , 2 kommentarer


Dags för nästa del i serien om dalarestauranger och vi rör oss nu till min hemstad Falun efter besöket på Broken Dreams i Borlänge. Kopparhatten ligger i anslutningen till Dalarnas Museum med en fin utsikt över Faluån och lite undangömt från centrum och de vältrafikerade bussgatorna. Länge var det mer ett café än en restaurang men för något år sedan renoverades stället och även om man har lite caféverksamhet kvar är det lika mycket krog nuförtiden.

Tidigt i våras bytte Kopparhatten ägare och därmed försvann lite av den ölsatsning man började på förra året. Förutom att de hade infört ett litet men välvalt sortiment av svenska mikrobrygder hade man också anordnat en BMD med Brewdog och en med Oppigårds. Det fanns också en planerad BMD med Sigtuna men den avbokades helt sonika efter ägarbytet. Såvitt jag vet försvann också den dryckesansvariga, som verkar ha varit den drivande kraften bakom ölsatsningen, i och med ägarbytet. Trots allt detta arbetar de fortfarande med en del god öl och har bland annat produkter från Oppigårds och Omnipollo i sitt lilla sortiment. Däremot saknar man helt och hållet fatöl. På gott och ont, antar jag.

Maten som erbjuds är ganska typisk svensk krogmat, i form av bland annat burgare, grillad lax, ribs, grillad entrecote och plocktallrikar. Jag överraskades positivt av att de frågade efter önskad stekgrad på burgarna, det har jag aldrig varit med om i Sverige förut. De ribs jag åt var goda och riktigt möra, men att få halvfabrikatspommes till är alltid lika trist. Den grillade laxen med skaldjursrisotto som min flickvän beställde fick mycket beröm och caesarsalladen som en annan i sällskapet tog in såg också mycket trevlig ut. Mättande portioner till typiska krogpriser, alltså kring 140-200 kr en varmrätt.

Den stora anledningen till mina upprepade besök här i sommar är att de kör ett quiz på tisdagar. Med tre finaler på tre försök har vi fått in lite presentkortspengar att äta och dricka för, och när det nu på tisdag vankas hårdrockstema får jag skämmas om det inte blir en fjärde final. Även utan quiz är det trevligt med utsikten över ån och man har även gjort en viss ansträngning för att skapa en trevlig miljö kring borden. Väl värt ett besök om man är ute efter enklare mat med den bästa utsikten en Falukrog kan erbjuda, och dessutom är det ett av få ställen i Sverige som serverar Kloss.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Från i tisdags (17.07.2012). Är det något som får det att verka gammalt?

      Radera