Mohawk Unfiltered Lager Summer vs Kourtaki Retsina till hemgjord pizza

, , Inga kommentarer

Pappa erbjöd öl och mamma korkade upp vin. Normalt sett ett enkelt val, men ikväll vankades det hemgjord pizza och jag hade gjort min lite grekinspirerad med gröna oliver och fetaost så att testa retsina (ett grekiskt vitt vin smaksatt med kåda från Aleppotallen) till kändes lockande. Kompromissen är ju den äkta svenskens bästa lösning så det fick bli en sådan genom att ta både öl och vin till maten. En ganska lätt öl och ett litet glas vin kändes okej trots att jag ska upp tidigt imorgon.

En helt spontan matmatch med öl mot vin blev det alltså. Helt oförberett, båda tävlanden var sådant som mina föräldrar råkade ha hemma och var snälla nog att bjuda på. En kul grej mer än ett allvarligt test. Ibland snackas det om att man minsann inte behöver jämföra öl mot vin hela tiden utan att öl är en dryck helt i sin egen rätt. Det är förstås helt sant, men i fallet dryck till pizza är öl i min bok den självskrivna favoriten så här är det snarare vinet som utmålas som en utmanare.

Mohawk Unfiltered Lager Summer Edition, en av mina och uppenbarligen också en av min pappas favoriter bland de lättillgängliga sommarölen kändes på förhand som en stark kandidat. Lätt och uppfriskande för att skölja ner pizzan och med en brödig grund som ger en brygga till pizzans botten. I praktiken blev ölets smaker något övermannade av pizzan men den klarade ändå av att vara en trevlig måltidsdryck. Gott till maten, men kombinationen förhöjde inte ölets egen smak utan sänkte den snarare. Vinet i sin tur smakade något mer alkoholstarkt tillsammans med pizzan men å andra sidan lyftes också dess andra smaker, speciellt den originella smaken från kådan. Som dryck till pizzan funkade det klart sämre än ölen, men å andra sidan lyftes vinet i sig av maten. Till sist och syvene håller jag fortfarande ölen i topp som kompis till pizzan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar