Mikkeller Bar - ett hipsterställe?

, , 1 kommentar
Sort Gul på Mikkeller Bar
Jag fick mina 45 minuter på Mikkeller Bar i fredags kväll. Jag kom dit strax före midnatt och det var väl inte helt oväntat väldigt fullt med folk. Diverse danska och svenska ölnördar var det förstås där, men det som slog mig var att det också var en stor del av klientelet som såg ut som hipsters och "kulturmänniskor", något som jag inte märkte vid mitt senaste besök för någon månad sen. Man ska väl inte döma hunden efter håren, men det kändes helt enkelt som öl blivit hippt. Eller är det själva baren i sig som blivit hipp? Det spelar kanske ingen roll, Mikkeller Bar är en Carlsbergfri zon där man bara serverar hantverksöl. Oavsett varför man går dit finns det bara den sortens öl som vi vill lyfta fram att välja på. Öl kanske är på väg att bli den nya kulturflugan?

Samtidigt som jag skriver inser jag mer och mer hur texten ser fördomsfull ut, kanske till och med exkluderande. Det är inte alls tanken, men jag vet inte hur jag ska skriva den på ett bättre sätt. Mitt enkla intryck var helt enkelt att ölkulturen vunnit nya marker och att det är ett sådant territorium som gör att dess spridningstakt kan öka ytterligare.

Jag kommer osökt att tänka på hur lång tid det kan ta innan ölkulturen dyker upp i svenska TV-serier. Tredje säsongen av Solsidan kanske? Tänk er att Mickans ständigt trendiga kompisar sitter med barnvagnarna och pratar om de senaste iporna de provat och Mickan skickar iväg Fredde till bolaget för att köpa alla IPA han kan hitta, för att sedan plåga i sig några riktigt beska humlebomber. Allt för att hålla jämna steg med det senaste.

Tillbaka till Köpenhamn: Med eller utan hipsters kommer det väl aldrig råda något tvivel om att Mikkeller Bar är ett av de bästa vattenhålen i staden. Kanske finns det eller en annan ölnörd som är rädd för att få hipsterstämpel, men hipstrarna verkar inte vara rädda för att få ölnördsstämpeln i pannan. Det ska vi väl vara glada för?

1 kommentar:

  1. ja, öl har verkligen gentrifierats. särskilt ipa. eller amerikansk ipa, rättare sagt. efter 400 år av vindominans i de bildade skikten kan man väl glädjas åt trenden.

    SvaraRadera