Ölrecension: Lost Abbey Cuvee de Tomme 2009

, , Inga kommentarer

Idag har jag anledning att fira och därför var det läge att plocka upp något riktigt fint och gott ur källaren. Istället för den vanliga rundrotningen bland diverse flaskor visste jag idag på förhand precis vad jag ville ha, och efter att ha plocka upp den och tittat på etiketten var jag om möjligt ännu säkrare på att det här var kvällens öl. Lost Abbey Cuvee de Tomme är, som ni kan se på bilden, deras Judgement Day som lagrats på bourbonfat och vinfat av fransk ek där man även slängt i körsbär och vildjäst. Resultatet blir en fantastisk amerikansk suröl.


Etiketten påstår också att ölet behöver få andas en stund, och det är verkligen sant. Direkt efter upphällning är den mest bara sur, men efter en kvart i glaset har den öppnat upp sig desto mer. Aromen är fantastiskt intrikat och spännande, med söt vanilj som kämpar mot sura körsbär och en kolaton som är otroligt djup. Lite mandel ligger det nog där också, tillsammans med ett uns marsipan. Sammantaget kan man kanske likna det till någon form av körsbärstoscapaj? Det här en sådan öl som kan sitta och dofta hur länge som helst, om det inte vore för att man vill avbryta doftandet för att smaka lite också.

När man smakar på ölet är det syran som slår emot en först, följt av träiga tanniner. Faktiskt blir träsmaken lite väl kraftigt och kärv emellanåt. Sedan följer smaker som känns igen från aromen i form av koladoppade körsbär, vanilj och mandel. Eftersmaken är härligt syrlig och med en ton av mandellikör och körsbär. Det bränner till lite lätt i halsen och jag kan inte avgöra om det är syran, alkoholen eller en kombination.

Just den här flaskan köpte jag i Danmark för något år sedan och kanske går den att hitta någonstans där fortfarande. Vid min senaste besök har jag dock inte sett till den. Hittar du en flaska kan jag bara rekommendera ett köp, trots det höga priset. Denna håller nämligen hög klass.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar