Dalarestauranger: Banken i Falun

, , Inga kommentarer
Dalabiff på Bankens uteservering

Banken är min favoritrestaurang i Falun. Kort och gott. Det är egentligen uppdelat i två delar som ligger vägg i vägg. Dels Bar & Brasseri som ligger på hörnet av Åsgatan och Stadshusgränd, ett stenkast från Stora Torget och som är den större delen av restaurangen och som även har hand om sommarens uteservering. Precis nedanför uteserveringen ligger ingången till Två Rum & Kök som är en mindre del av restaurangen med en egen meny som går lite mer åt fine dining. Menyerna är olika men jag tror att de serverar samma ölsorter på båda avdelningarna.

På Banken har det så länge jag kan minnas funnits fler alternativ än stor stark, men länge bestod alternativen av ganska trista brittiska ale och tjeckiska pilsner. Numera är öllistan modern och innehåller lokalproducerat i form av Oppigårds, samt några belgare, IPA, veteöl och bitter. Det är inte en fulländad meny, men den är mycket bra för en restaurang. Jag hade gärna sett att den kompletterades med en imperial stout till efterrätterna och en barley wine som passar till såväl efterrätter och till många vilträtter, som är ett vanligt inslag på menyerna. Kanske lite mer väntat så är vinlistan mycket bra, men bra viner har man också arbetat med i många år. Dryckespriserna här är bra men inte billiga.

På matsidan har man tydliga lokala och svenska inslag i de flesta rätter. Är det en rätt av utländskt ursprung har man allt som oftast satt en svensk twist på den, till exempel carpaccio på renkött. Även om vissa rätter kan se simpla ut på papperet är det alla små detaljer som gör dem så bra. Köttet kommer alltid perfekt stekt, friterad potatis är just potatis och inte halvfabrikatspommes och kantarellsåsen är överfull med färska kantareller istället för sparsamt kryddad med torkad svamp, för att bara nämna några exempel. Det har blivit några besök här genom åren och jag har alltid varit nöjd med maten.

Inomhus på Bar & Brasseri märks den gamla byggnaden av med mycket högt i tak och äldre arkitektur och inredning. Kanske beror det på takhöjden, men jag har alltid upplevt atmosfären som lite "annorlunda" här inne. Uteserveringen blir ofta fullsatt kring kl 17-18 på fina sommardagar och eftersom man inte kan boka bord ute kan det löna sig att vara här i tid. På sommaren håller Två Rum & Kök stängt men under resten av året kan man avnjuta sin mat i en mycket mysig liten lokal. Priserna på maten ligger kring tvåhundra kronor för en varmrätt på Bar & Brasseri och något högre på Två Rum & Kök, där man dock kan få en prisvärd trerättersmeny inklusive bubbel för två personer.

Vill du äta lite bättre i Falun och dricka en god öl till är det definitivt till Banken du ska gå. Sedan återstår bara det angenäma problemet att välja i vilken av lokalerna du ska äta.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar