Lagringsexperiment: Carnegie Porter, igen plus jubileums-Carnegien

, , Inga kommentarer

För ett tag sedan skrev jag om Carnegie Porter från 2002 och 2007 och igår blev det åter dags att vertikalprova denna svenska klassiker. Den här gången hade vi flaskor från 2002, 2009 och 2010, där den senaste är vad man finner på Systembolagets hyllor just nu. Åtminstone om man går till Systembolaget i Falun.

Vi var fem personer (bl a Gyllenbock och Homebru) som provade dessa tillsammans och vi var överens om att 2002 var den bästa, med härliga smaker av chokladkaka och lätta drag av portvin. 2009ans chokladighet drog mer åt chokladpralinhållet, medan 2010 hade mer kraft och mindre elegans. Något överraskande var faktiskt 2010 snäppet vassare än 2009. Den ett år äldre flaskan kändes som den låg i en dipp i utvecklingen där den hunnit tappa kraft i smaken men inte hunnit utvecklas tillräckligt mycket för att väga upp det. Båda fick alltså på fingrarna av 2002 dock. Passa på att köpa på er några 2010 nu så har ni fått två lagringsår gratis. Ställ undan och plocka fram igen om 3-8 år.

Vi korkade även upp förra årets jubileumsöl Carnegie Porter 175th Anniversary, en starkare variant av Carnegie som även lagrats på bourbonfat. Jag blev väldigt imponerad av den vid premiären på förra årets SBWF, och den håller fortfarande upp mycket bra. Bourbonsmak har mildrats sedan dess och ölen känns nu ännu rundare och mjukare. Trevlig att dricka igen, men den var som bäst i höstas.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar