Med smak av humle - ny ölutställning på Nordiska Museet

, , 1 kommentar
Spritmuseum har en pågående utställning om öl och imorgon öppnar Nordiska Museet också en, med särskild inriktning på humle. I samband med utställningen släpps också boken Humle - Det gröna guldet av Else-Marie Strese och Clas Tollin, som kan köpas på museet. Tanken med utställningen är att lyfta fram såväl ölbryggning som humleodling ur ett svenskt kulturhistoriskt perspektiv vilket ger en intressant vinkling. Klart värt ett besök om man har vägarna förbi Djurgården.


Utställningen är några rum stor och innehåller såväl gamla bryggarföremål och diverse anekdoter från gamla tiders bryggning som modern hembryggarutrustning. Den är uppbyggd på ett sätt som gör den intressant oavsett vilken nivå ens ölkunskap befinner sig på, även om den insatte förstås kanske kan hoppa över att läsa om hur ölbryggning går till.


Ett kul inslag är att hembryggare har bidragit med såväl flaskor som digitala etiketter som man kan få bläddra runt mellan på en pekskärm. Tillsammans med den moderna hembryggningsutrustningen bidrar det verkligen till att lyfta fram ölkulturens utveckling över hundratals år. 

Boken om humle som släpps i samband med utställningen har skrivits av en biolog och en kulturgeograf och kan därför lyfta fram såväl dess biologiska egenskaper som dess roll i samhället genom århundradena. Jag ser mycket framemot att läsa den och lär återkomma med en recension så småningom.

För mig är den största behållningen med den välproducerade utställningen att man får se så mycket historisk bryggutrustning och utdrag ur gamla skrifter som ger en inblick hur man tänkte kring bryggning då. Det är lååångt ifrån cylindrokoniska tankar i rostfritt stål och IBU-beräkningar. Jag kan utan tvekan rekommendera ett besök om man är i krokarna.

1 kommentar:

  1. Jeg skal definitivt til Stockholm for å se dette i løpet av 2016. Skal kjøpe boken også.

    Hvis man først er på museet anbefaler jeg å se på utstillingen om borddekning også. Der kan man se svenske drikkekar for øl fra flere århundrer tilbake.

    SvaraRadera