Ölrecension: Timothy Taylor Landlord

, , 5 kommentarer

Landlord från Timothy Taylor är en sådan där klassiker som blivit något av en arketyp för sin ölstil, bland annat tack vare otaliga medaljer i prestigefyllda brittiska tävlingar. Många tycker nog att det är en öl som gör sig bäst på cask, precis som med så många andra bitter, men inom Sverige får man hållas med ölet på flaska. Vilket inte är helt tokigt det heller.

Bryggeriet har funnits sedan mitten av 1800-talet och ligger i Keighley i West Yorkshire, några mil väster om Leeds. Själva ölet har funnits sedan 50-talet och har vunnit en enorm mängd priser. Bland annat har den i CAMRA's tävling Champion Beer of Britain, som presenteras i samband med Great British Beer Festival, vunnit två guld, ett silver och ett brons i kategorin Premium/Special Bitter, sju guld, ett silver och fem brons i kategorin Best Bitter samt fyra guld och tre silver i kategorin Supreme Champion. Därtill medaljer i diverse andra brittiska och internationella tävlingar.

Caskvarianten som är på 4,3 % har jag faktiskt skrivit om förut, men nu är det alltså flaskvarianten som är på 4,1 % som ska avhandlas. Den finns att köpa i åttapack genom Systembolagets beställningssortiment.

De klassiska brittiska stilarna hör väl till de som får allra minst uppmärksamhet i svensk ölmedia, men precis som en pilsner eller en klassisk saison har en bra bitter en riktigt fin balans i smakerna. Dessutom med riktigt mycket smak i en låg alkoholhalt.

När man häller upp Landlord och tar en första klunk förstår man direkt varför den fått sin status. En frisk smak av färskt rostat bröd med undertoner av karamell och på det kommer toner av apelsinmarmelad, örter och en hint av lite mer rostade smaker. 

Allt möter smaklökarna i harmoni och smakerna avlöser varandra i en fin succession. Fylligheten är imponerande för en öl på 4,1 %, särskilt som den inte alls upplevs som söt. När den avslutande beskan till sist börjar klinga av känner man genast för att ta en till klunk.

Ja, den må vara ännu lite bättre på en väl omhändertagen cask men även flaskan räcker väldigt, väldigt långt. 


5 kommentarer:

  1. Riktigt kul att du lyfter fram lite fin engelsk öl:)

    Tycker att det inte blir bättre än så här när det gäller brittisk öl ( möjligen håller jag Fuller's London Pride än högre)

    Som sagt, mer öl från dom brittiska öarna borde få ta mer platts.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sven-David Svensson22 maj 2017 kl. 08:13

      Jag håller med till 100% Traditionell brittisk ale och bitter har fått stå tillbaka till förmån för amerikanska ales så väl på pubarna som på Systembolagets hyllor. Det är hög tid att börja att marknadsföra god brittisk ale.

      Radera
  2. Intressant! Vet du om det finns nåt ställe i Sverige som har eller har haft på cask?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ganska säker på att de inte exporter den på cask. Ovanligt att den ens serveras på cask utanför Yorkshire tror jag.

      Radera
  3. Alltid kul med klassiker som lyfts! Den här har jag dessutom på något sätt missat. Beställde direkt åtta flaskor.

    /petter

    SvaraRadera