Klassöl i fasta: Anchor Old Foghorn

, , 5 kommentarer

USA:s första moderna barley wine är inte något som dök upp på 2000-talet utan som kom redan 1975. Anchor Old Foghorn har alltså levt ett längre liv än alla amerikanska hantverksbryggerier som är aktiva idag. Det är med god anledning som den fortfarande finns kvar, för det är en mycket bra barley wine med massor av Cascade tillsammans med både finess och tyngd i maltigheten. Nu finns den återigen i det fasta sortimentet på Systembolaget, där den är en av stjärnorna.

Old Foghorn har gjort några turer in och ut på Systembolaget de senaste åren, både i fast sortiment och i några små-parti-släpp. Nu finns den återigen i fast sortiment alltså. Eftersom den ligger i ett produktsegment med väldigt hög konkurrens är oddsen inte så höga för att den inte blir kvar längre än minimumperioden, det vill säga fram till och med augusti. Det är alltså en öl man får passa på att njuta av nu och lyckligtvis är ju det något som också ger den lite bättre chanser att få stanna kvar längre.

Den har ju som sagt varit med 44 år och har bland annat inspirerat Ken Grossman som köpte med sig lådvis av den efter ett besök på Anchor några år innan han startade Sierra Nevada. Som ett par andra Anchor-öl som Fritz Maytag tog fram under mitten på 70-talet är den både humlad och torrhumlad med Cascade, som då var en helt ny humlesort på marknaden. 

Utöver den amerikanska humlesorten är det en barley wine som har tagit mycket från den brittiska traditionen, och till och med i namnet märks mötet av Storbritannien och USA. Att ha "Old" i namnet på en barley wine är nämligen en brittisk tradition, medan "Foghorn" syftar på att den kommer från San Francisco där dimman ofta ligger tjock över bukten.

Smakmässigt levererar Old Foghorn en djup maltighet med behagliga nyanser av karamell, toffee, kakor och torkad frukt. Det hela har ett fint samspel med en angenäm citruston med lätta drag av örter. Allt avslutas med en rejäl men inte överspelad beska. Mycket välsmakande!

Prova gärna Old Foghorn till en bit Stilton, allra helst den från Colston Bassett. Eller varför inte till Stichelton, en variant som görs på opastöriserad mjölk? Det är också en öl som passar fint till kraftigare kötträtter, gärna med vilt. Tänk älgstek med potatis, sås och gelé, då sitter en Old Foghorn riktigt fint till.

Häromdagen mindes jag tillbaka till en resa jag gjorde precis när Portersteken hade startats och en av de 22 öl jag tog med mig hem i väskan då var just en Anchor Old Foghorn. Just den flaskan har jag inte kvar, men då som nu är det en öl som man gärna plockar på sig när man ser den. Och nu har vi alltså den möjligheten för jämnan, så länge den får finnas kvar i det fasta sortimentet.

5 kommentarer:

  1. Uppskattar old foghorn enormt! Har du någon erfarenhet av hur den åldras? Kanske till och med finns i arkivet..

    Mycket barleywine på sistone... kan aldrig bli FÖR mycket dock!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lagrade den där flaskan jag köpte på den där resan jag nämner i artikeln, men jag verkar inte ha skrivit någon egen artikel om den. Den kanske inte var så rolig att lagra?

      Radera
    2. Hehe, jag köpte ett gäng när de gjorde entré i det fasta sortimentet. Som nybörjare på barleywine känns det ändå som ett kul experiment att stoppa undan en och annan i några år.. den är ju inte så plånbokstung!

      Radera
  2. Uppskattar Anchor annars, men Old Foghorn är som de flesta am BW - sött och beskt i obalans.

    Vilka engelska BW skulle du rekommendera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns flera bra svenska barley wines i engelsk stil. Bötet och Baronen är klassiska exempel, men även lite nyare som Fjäderholmarna Heavy Fuel, O/O Long Boil och Ocean Doble Doble är också väldigt bra. Finns säkert fler som jag glömmer bort just nu :)

      Radera