Ett litet förhandsbesök på Slottskällan

, , 5 kommentarer
Med anledning av att jag kanske ska jobba lite extra hos Slottskällan med deras besöksverksamhet så blev jag ikväll inbjuden att delta på en av deras provningar för att se hur deras upplägg är och få en allmän känsla av hur det går till. Samtidigt blev det ju som ett litet förhandsbesök inför ölbloggarträffen som vi ska hålla där den 21 mars. Det var faktiskt också mitt första bryggeribesök i Sverige, men förhoppningsvis inte det sista. Jag tycker att Slottskällan är ett sånt bryggeri som många verkar förbise, kanske för att de har funnits så länge, trots att de har en hel del kompetenta öl. Deras imperial stout är ju riktigt bra t ex, och en av få svenska imperial stouts som är lätt att få tag på.

Upplägget var både enkelt och trevligt. Istället för att duka upp massa smakprov av varje öl så fick man ett glas och kunde gå till en liten bar och välja själv vilken öl man ville få ett smakprov på. Jag tyckte att den friheten var jättetrevlig, men samtidigt kanske det inte är optimalt då jag såg att det var många som började med öl som Imperial Stout och Kloster för att avsluta med Uppsala Lager, vilket kanske inte är den bästa ordningen att prova ölen i. Men det funkade ju faktiskt rätt bra ändå, och folk verkade väldigt nöjda med upplägget. Under tiden så berättade kvällens provningsledare Markus om öl i allmänhet och om Slottskällan i synnerhet, och gjorde det mycket bra. Grundgenomgången av öl var kanske inte så intressant för mig som redan kände till det mesta han berättade om, men jag tyckte att anekdoterna om Slottskällan var mycket trevliga. Det märktes att de övriga gästerna var intresserade av vad han berättade, inte minst bevisades det av de många nyfikna frågorna om öl. Till det hela serverades dessutom lite sjysta baguetter, "substyle".

Förutom deras öl som finns på Systembolaget fann Nelson att prova, som var en helt ny öl för mig. Det är en lager som är singelhumlad med nelson sauvin och som ursprungligen bryggdes för den finska marknaden men som nu också ska lanseras i Sverige. Den har redan recenserats av Bark nyligen och av Jonas när den var helt ny, och jag ska förhoppningsvis kunna lägga vantarna på nån flaska för att prova med någon passande maträtt. Tills vidare kan jag bara hålla med ovan nämnda herrar om att det är en mycket kompetent välhumlad lager, prova den om ni ser den. Vi fick även prova lite ofiltrerad Red Ale direkt från lagringstanken. Den var dock inte riktigt färdiglagrad än, vilket märktes då smakerna var lite spretiga, men det var ändå en större upplevelse än vanliga Red Ale. Jag hoppas jag får tillfälle att prova en färdiglagrad och ofiltrerad Red Ale någon dag, det har potential att vara riktigt jäkla bra.

Vi fick även veta att de planerar att under våren börja brygga sina gamla klassiker Svart och London igen, vilket jag tycker blir trevligt då jag inte smakat någon av dem förut. Förutom det så talades det om fortsatt expandering. Vilken kapacitet de skulle komma upp i nämndes aldrig, men den nuvarande kapaciteten skulle vara omkring 500 000 liter om året, alltså ungefär i samma nivå som Oppigårds, men då ska man väl komma ihåg att alla St Eriks öl bryggs på Slottskällan. På tal om St Eriks, vår provningsledare påstod att det var Slottskällans Imperial Stout som var grundölet i St Eriks Dubh, men då han inte riktigt verkade ha koll på vilka fat som Dubh legat på så funderade jag om han hade rätt om grundölet. Någon som kan bringa klarhet i frågan?

Efter avslutad provning fick vi en liten rundtur i bryggeriet, vilket som ni förstår gick ganska snabbt eftersom det i stort sett består av en lagerlokal och en lokal med mäsktank, jästankar, lagringstankar och dylikt. Inte så jättespännande om man varit på bryggeribesök förut förstås, men alltjämt trevligt att se ett bryggeri från insidan. När folk sedan traskade hemåt så hängde jag kvar en liten stund och pratade lite Markus, hans kollega bakom baren som jag helt kollrat bort namnet på och bryggmästaren Urban som dök upp från ingenstans.

Ett trevligt besök på alla sätt och vis faktiskt. En provning är en perfekt present att ge bort till någon som bor i Uppsalaområdet som vill (eller behöver) lära sig lite mer om öl.

5 kommentarer:

  1. Låter som en schysst kväll. Vad skoj om Svart bryggs igen, vill minnas att den var riktigt god.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Jo, vad jag hört är det Slottskällans Imperial Stout...

    SvaraRadera
  4. Det är Imperial Stout, rakt av. Lagrad på Islay-fat.

    SvaraRadera
  5. Ja, jag har fått det bekräftat på annat håll också. En blandning av deras impy lagrad på två olika fat (Glenmorangie och Laphroaig) och olagrad imp. Man kan ju verkligen säga att grundölen tonats ner rejält av fatlagringen.

    SvaraRadera