Mer lokalt på nationell nivå på bolaget

, , 1 kommentar
Systembolaget har gått ut med ett pressmeddelande där de låter meddela att från och med januari 2012 så ska man kunna beställa lokalt producerade drycker i hela landet. Som jag förstår det så betyder det att ett litet bryggeri som idag har sina produkter i beställningssortimentet men bara erbjuder sig att frakta dem inom sitt län nu ska kunna beställas inom hela landet. Det är då Systembolaget som står för den kostnaden, så det blir ingen merkostnad för vare sig producent eller kund.


Jag misstänker dock att det fortfarande kommer att vara kollikrav på det mesta, vilket för min egen del tar udden av det hela då jag sällan är intresserad av att köpa en hel kartong själv. (Dock kan man ju förstås göra samköp och har man inga som vill dela på en låda kan man ju alltid försöka hitta några i samköpsdelen på BeerSwedenForum.)

Hursomhelst är det ett till steg i rätt riktning och man får väl säga att det går sakta men säkert framåt för Systembolaget.

Uppdatering: Det sägs att man ska kunna beställa enskilda flaskor och inte vara begränsad till eventuella kollikrav. Superbra i sådana fall! Detta enligt Bark från Ofiltrerat som varit i kontakt med Systembolagets kundtjänst angående just detta.

Om det är så att man kan köpa enskilda flaskor så innebär det ju att vi helt plötsligt får flaskvis tillgång till precis alla öl som de svenska bryggerierna vill sälja via Systembolaget. Förutom att det blir ytterligare lite trevligare att vara ölnörd i Sverige så betyder ju detta att bryggerierna får en bredare marknad att arbeta på. Förutom att det i sig kan få en direkt inverkan på deras försäljning så blir det också en väg för dem att etablera sitt märke utanför den regionala krogmarknaden.

På sikt hoppas jag att det här kan betyda att en del bryggerier väljer att sälja en del av sina specialbrygder även på flaska via detta system istället för att bara slänga ut allt på fat till krogarna. Är det någon som vågar göra det redan till 1:a januari?

Ett mycket stort steg i rätt riktning för Systembolaget, om det nu är så att man kommer få beställa flaskvis. Tänk er själva, Eskilstuna Ölkulturs Anders Dubbel-IPA, Jädraöl Trädgårdspilsner, Dugges ½ Idjit, Nynäshamns Brännskär Brown Ale, Jämtlands Porter, St Eriks 80/-, Hantverksbryggeriets Baronen, Ocean Glenn no 5 osv osv, för att inte tala om alla nya småbryggerier man är nyfiken på, blir bara ett knapptryck bort.

1 kommentar:

  1. Bästa nyheten på länge, särskilt om kollikrav slopas! :)

    SvaraRadera