Biff med öl- och löksky

, , Inga kommentarer
Återigen blev det dags för en motivationshöjande "lyxlunch". Den här gången var det biff med öl- och löksky som stod på menyn. Ganska rustikt alltså, väldans gott och passande nog för mig idag, snabbt och lättlagat. Jag gjorde det på en bit entrecôte, men man kan lika gärna göra det på ryggbiff, utskuren biff från fransyska eller något liknande, så länge det är nötkött. Matlagningsöl fick bli Sigtuna Dunkel Lager, som passade väldigt bra både i och till maten. Receptet hittade jag i Gordon Ramsays World Kitchen, men sedan modifierade jag det lite själv.

Till fyra portioner behöver du:
Valfri passande biff av nötkött, 4 st
2-3 gula lökar
3 dl köttbuljong
2 dl öl (välj en med låg beska)
2 tsk socker
1 tsk mjöl
Smör att steka i

Skala löken och skiva tunt. Salta och peppra köttbitarna dina rumstempererade köttbitar. Dra på stekpannan på full värme och låt den bli riktigt varm innan du slänger i en riktigt stor klick smör. Lägg i köttet när smöret slutat fräsa och tillaga så långt du själv vill ha dem. Ta ur köttet ur pannan och linda in i folie så de håller värmen. Lägg i en till stor klick smör till i pannan tillsammans med löken och sockret. Skruva ner värmen till medelvarmt och låt löken karamelliseras. Pudra sedan över mjölet och häll på öl och buljong och låt det hela puttra i 10 minuter för att reduceras ner något (men kom ihåg att det blir en sky, inte sås). Det kommer garanterat ha runnit ut köttsafter i foliepaketet, häll över det i lökskyn när du lägger upp köttet. Servera med kokt potatis.

Jag tyckte det här blev riktigt smarrigt, men gillar man inte lök blir det kanske lite svårare. Dock ska man ju komma ihåg att lök som fått karamellisera smakar ganska annorlunda jämfört med rå eller fräst lök. Hursomhelst, smakerna från den söta löken, köttet och ölen binder ihop sig väldigt bra. Och vem kan inte tycka om kokt potatis som man mosar ner i skyn med gaffeln? Wunderbar! Det blev ju en liten slurk öl kvar som jag provade till maten och det passade, kanske inte helt oväntat, mycket bra. Lagar man mat med öl blir det ju sällan fel att dricka samma öl till maten också. Man ska passa sig för beskan i ölet bara, Sigtuna Dunkel Lager var inte många IBU från att slå över på fel sida gränsen. Jag funderar på om inte Aventinus skulle vara grymt till det här, men den hade jag såklart inte hemma.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar