Entrecoté, portabello och IPA

, , Inga kommentarer
Jag kommer aldrig bli vegetarian
Det är lite mycket i skolan nu och jag har helt förbisett att göra någon ordentlig matplanering. Som tur var har jag halva frysen fylld med kött, för just sådana här tillfällen, så jag slängde fram en påse med två skivor entrecôte som jag kommit över till ett mycket bra pris för några veckor sen. I kylen hade jag några potatisar och några portabellosvampar som jag köpt mest för att pröva på utan någon mer tanke. Så middagen fick helt enkelt bli råstekt potatis, entrecôteskivor som varit ner i pannan och vänt och stekt svamp. Ja, det är både så lätt och så gott som det låter. Hela kostcirkeln också! Eller...eh...nevermind...

Jag är ju lite nyfrälst vad gäller svamp och har faktiskt aldrig prövat portabello förut, men jag måste säga att den passar otroligt bra tillsammans med entrecôten då den har en ganska ordentlig och lite köttig smak. Verkligen ett fint litet giftemål i munnen om man tar en bit kött och en bit svamp samtidigt. Entrecôte är förresten är en ganska rolig liten köttbit då den egentligen består av tre delar. Kolla hur fettremsorna i en skiva entrecôte så förstår du vad jag menar. Hursomhelst, man kan känna ganska stor skillnad i smak på dessa tre bitar trots att de ligger så nära varandra. Pröva så får du se!

Till detta drar man med fördel till med sin favorit-IPA. Det här är en sådan rätt där jag verkligen tycker att en, gärna ganska maltig, IPA kommer till sin rätt. Det finns ingen särskild kryddighet som kan börja bråka med humlen och alkoholen, däremot finns det en fin sötma i köttet som alla dagar i veckan gifter sig med maltsötman. Entrecôte är ju också en styckningsdetalj med ganska mycket fett, vilket IPAn klarar av utan problem. Humlen å sin sida står lite för sig själv och blir hela kombinationens fräschör, vilket jag tycker är klart fördelaktigt då både svampen och köttet har ganska tunga smaker. Vill man istället grotta ner sig ordentligt i de här tyngre smakerna går det förstås också alldeles utmärkt med en halvtung mörkare öl, något i stil med en english strong ale eller en american brown ale. Det man möjligen missar då är potatisen som funkar alldeles utmärkt med en IPA men som kan riskera att hamna lite i skymundan med något mörkare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar