Slaget om äppelpajen: Mjöd vs imperial stout

, , 1 kommentar

I ena ringhörnan, den regerande mästaren av äppelpaj, en tung imperial stout. En riktig slugger! I den andra ringhörnan står utmanaren, det polska toppmjödet. Lite mer finess, och med den där irriterande Ali-jabben. Utmaningen? Bästa dryck till äppelpaj med vaniljsås.
Smygreklam?
Imperial stout är en personlig gammal favorit till äppelpaj, men häromdagen slog det mig att mjöd också borde kunna vara riktigt fint. Lika bra att prova dem mot varandra alltså. Äppelpaj säger man ju aldrig nej till, så det var bara att baka en. En Avery the Czar som legat och gosat till sig i källaren sedan den släpptes på Systembolaget för knappt två år sen fick representera the dark side medan det fantastiska Apis Poltorak Jadwiga var mjödet för kvällen.

Mjödet var ljuvligt till och framförallt var det såklart honungssötman som kopplade med sötman i ölet. Dock finns det ingen syra i mjödet vilket gör att det missar några poäng. Stouten spelar istället på sin rostighet som kontrasterar äpplena mycket fint, medan chokladsmakerna som alla säkert förstår passar väldigt fint till vaniljen. Det rostiga passar även mycket fint till kokosen som jag har i just den här äppelpajen. Så jag får faktiskt säga att det är stouten som försvarar sin titel.

Receptet till själva pajen la jag upp förra hösten, så det hittar ni här.

1 kommentar:

  1. Mycket intressant att prova på det sättet.Något som det var alldeles för länge sedan man gjorde. Ser fantastiskt gott ut.

    SvaraRadera