Brewdog investerar i CAP

, , Inga kommentarer
Brewdog Development Fund är ett nytt påfund från de framfusiga skotska bryggarna och ett av de två första bryggerierna som de investerat i är svenska CAP som drivs av Brewdogs svenska importör CASK Sweden. Ungefär 7 % har de köpt in sig i men programmet går framförallt ut på att hjälpa deltagande bryggerierna med kunskap och expertis.

Genom sin Development Fund har Brewdog i ett första steg investerat £ 50 000 vardera i CAP och i Londonbryggeriet Brew By Numbers. För det har de fått ungefär 7 % andel i CAP, vilket får ses som en mycket generös deal. Hade det enbart varit baserat på marknadsvärde hade det nämligen motsvarat en värdering av CAP till 8,4 miljoner kronor. Bryggerierna får dessutom en återköpsklausul.

Medan Brewdog säkerligen hoppas på att få tillbaka sina pengar på lång sikt verkar det finnas ett genuint intresse i att "ge tillbaka" till ölkulturen och hjälpa dessa nya bryggerier. Utöver pengar kommer Brewdog också spendera tid på att hjälpa dessa bryggerier genom att dela med sig av sin kunskap och expertis. Och om någon vet hur man skapar ett framgångsfullt bryggeri är det väl Brewdoggänget som under sina sju år haft en imponerande tillväxt. Man kan förstås tycka vad man vill om deras attityd, men duktiga företagare är dem.

Samarbetet innebär också att Brewdog ska distribuera bryggeriernas öl till Brewdog Bars i såväl Storbritannien som internationellt, assistera vid utrustningsköp, hjälpa till med att hitta råvaror och även introducera dem för sina internationella samarbetspartners vilket underlättar för export. Dessutom kommer bryggerierna kunna använda Brewdogs labb för kvalitetsanalys men det blir förstå lite mer aktuellt för brittiska bryggerier än för CAP.

-James har provat vår öl och gillar vår filosofi, vi delar en ivrig ambition att utveckla ölscenen i de nordiska länderna. För oss handlar allt om ölet, folket och att alltid vara nyfiken. Brewdog delar den mentaliteten. Vi är väldigt glada att James och hans team stödjer oss på CAP, tillsammans kan vi skapa humlemirakel varje dag, säger Johan Damgaard från CAP i Brewdogs pressmeddelande.

CAP som nyligen också anställt Tomas Danko, med erfarenhet från De Struise och med mycket teknisk kunskap om öl, samt Tobias Grönqvist som kommer direkt från Eskilstuna Ölkultur, har nu alla möjligheter att få en flygande start med sitt egna bryggeri som byggs i Upplands-Bro.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar