Cider i fokus: Ribaude Jus de Pomme Artisinal Pétillant

, , Inga kommentarer
I Systembolagets sektion för alkoholfritt kan man hitta Ribaude Jus de Pomme Artisinal Pétillant. Egentligen en mousserande äppelmust snarare än en cider, eftersom den är alkoholfri, men väl värd att utforska under sommaren. En sötare törstsläckare i värmen och därtill ett bra alternativ till några sommarrätter.

Denna rackare har en rik, söt smak full av äpplig fruktighet. Mogna, söta äpplen dominerar och det finns också inslag av honung tillsammans med lite citrus och örter. En svag syrlighet väger upp en del av sötman men det här är en söt dryck mer än något annat. Som kuriosa är det också spännandemed en äppelbaserad dryck med någon form av skumstabilitet.

Väl kyld och serverad med is dämpar man sötman något men också äppelsmaken, som det dock är rikligt av ändå. På så sätt blir det mer av en törstsläckare. Serverad sval blir smakerna fylligare och sötare. Som sådan lär den passa mycket bra till rätter med fläsk där man låter just själva fläsksmaken skina. Fläsk och äpple är en klassisk kombination som är lätt att lyckas med.

Med sin sötma kommer den också passa fint till somriga efterrätter, särskilt till äppelpajen med vaniljsås, men det lär också gå fint med exempelvis en vaniljpannacotta. Äpple och vanilj är ju också en klassisk kombination. Tacksam dryck att jobba med det här, som jag definitivt skulle kunna välja över en alkoholhaltig cider till flera matparningar.

För 39 kr flaskan är det ingen jättebillig pjäs direkt, men så har den också lite mer att bjuda på en än de billigare drycker med ciderkaraktär man hittar i mataffärer. Helt klart en dryck värd att satsa på i sommar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar