Lokalkollen: Triplett från DesignBrew

, , 1 kommentar

Det nya Danderydsbryggeriet DesignBrew har bryggt en trio öl på Slottskällan som har kommit ut i Systembolagets lokala sortiment. Det rör sig om en imperial pilsner, en pale ale och en belgisk ale som de använt en lite gammeldags stilbeskrivning på, nämligen enkel.

Belle Chic, den belgiska enkeln, känns snarare som någon form av belgisk pale ale då beskan är relativt hög. En liten antydan till fruktig humle men inget som följer med genom smaken. Istället kommer lite fenoler som går över i en väldigt torr avslutning där även beskan växer fram ännu mer för att sluta närmast astringent. Nja, jag tycker inte det här funkar riktigt, beskan är förvisso inte enorm men ändå starkare än vad ölet orkar bära. Kombinationen av fenoler och torrhet hjälper sedan inte.

Flower Power Imperial Pilsner är å andra sidan väldigt bra. Ren och frisk smak med nyanserade brödtoner och en mycket trevlig örtig, blommig och höig humlighet. Lite mer tryck än en vanlig pilsner, som sig bör när man kallar den imperial, men utan att bli sötaktig vilket jag tycker många amerikanska varianter uppåt 8-9 % lätt blir. Snyggt balanserad och väldigt lättdrucken öl som lär gå mycket fint som måltidsdryck. Hatten av, jag köper den här igen.

Till sist har vi deras Sassy Lassy Pale Ale som har en tydlig tobakston i både doft och smak. En aning oväntat men inte helt tokigt, till en början. Efter ett tag blir tobakssmaken både enformig och påträngande jobbig. Den på etiketten utlovade fruktigheten uteblir däremot och jag tror nog inte den här blev riktigt som tänkt. Jag häller till slut ut mer än halva flaskan och hoppas de lyckas bättre nästa gång.

Att som helt nytt bryggeri gå in och göra en duglig, en misslyckad och en riktigt bra öl känns som en märklig blandning, särskilt när ölen är bryggda på ett etablerat och välsmort bryggverk. Någon helhetsbedömning känns närmast omöjlig, men Flower Power får i alla fall gott betyg så hoppas jag att resten kan nå samma nivåer så småningom.

1 kommentar: