Ölrecension: Amager/Grassroots Shadow Pictures

, , 2 kommentarer
Idag är det fjärde juli och därmed Independence Day, USA:s nationaldag. På Amager Bryghus firar man med release av fem olika öl som alla gjorts i samarbete med amerikanska bryggerier. Tillsammans med Shaun Hill från superhypade Hill Farmstead, som gör samarbetsöl under namnet Grassroots, har de tagit fram Shadow Pictures, en dröm till DIPA.

Den första versionen av ölen bryggdes när grabbarna på Amager besökte Shaun på Hill Farmstead och nu har de bryggt en version hemma på Amager som hade premiär på CBC och som släpps på flaska idag. Med åtta amerikanska humlesorter (Herkules, Tomahawk, Simcoe, Chinook, Amarillo, Centennial, Citra och Cascade) har man skapat en DIPA med rejäl fruktighet.

Aromen är full av juicig fruktighet med en blandning av exotisk frukt, citrus och päron. Någonstans finns väl också en kakig ton. Framförallt är det ingenting, och jag menar ingenting, som stör. Bara intensiv, ren fruktighet. Underbart!

Smaken följer i samma spår med rejäl fruktighet som byggs på en alldeles lagom stor sötma och drag av sockerkaka. Lika rent i smakerna som i dofterna och kanske bäst av allt är att beskan är behaglig och ganska tillbakadragen på ett sätt som gör att humlearomerna får komma fram i all sin prakt.

På 8,0 % är det här riktigt farligt lättdrucket, men ack så gott. Jag bevakade bryggdagarna av de andra fyra samarbetsölen för c/o Hops räkning och under de dagarna blev det många glas av Shadow Pictures. Det var omöjligt att bli trött på den, alkoholhalten var det enda som gjorde att man fick försöka tygla sig själv och hålla igen.


Bor du i södra Sverige är det bara att ta Öresundståget över till Danmark, hoppa av i Tårnby och promenera 10 minuter ner till Amager Bryghus där den här och de fyra öl de gjorde kring CBC släpps med stor fest kl 15-19 idag. Inget inträde och paketpriser på ölen. I nästa nummer av c/o Hops, som är planerat till början av augusti, kommer man kunna läsa mer om de andra fyra ölen och dagarna då de bryggdes. Har man inte möjlighet att åka till Amager idag ryktas det att nybryggda batcher av alla fem öl kommer dyka upp på Systembolaget under hösten. Det blir något att hålla utkik efter!


Den recenserade ölen var ett varuprov

2 kommentarer: