Test av keramisk stekpanna

, , 1 kommentar

Bra köksutrustning är för mig en viktig faktor för att göra matlagningen roligare. Jag har sneglat ett tag på stekpannor med keramisk beläggning istället för teflon och genom ett samarbete med KitchenTime (f.d. Lykka) har jag fått tillfälle att testa just en sådan stekpanna. Något som är ännu bättre är att vi också kommer tävla ut tre stekpannor till er Porterstekenläsare.

Stekpannan jag har testat tillverkas av Trend. 28 cm i diameter, 4,5 mm tjock botten, keramisk beläggning och klarar alla typer av spisar. På pappret är fördelen med keramisk beläggning istället för en teflonpanna att den inte börjar flaga, något som teflonpannor kan göra efter ett tag. Svarta prickar i maten varken ser trevligt ut eller är speciellt bra för kroppen.

Några veckors test räcker förstås inte för att avgöra hur den här pannan klarar sig i det långa loppet men det duger gott till att testa dess matlagningsegenskaper. Det första jag reagerade på var att det känns som att den på min glashäll tar längre tid på sig än min teflonpanna (av hyfsat välrenommerat märke i medelprisklass) med samma diameter för att få upp värmen i pannan. Däremot sitter värmen sedan bättre och jämnare vilket gör det lite lättare att laga mat i den när man väl fått upp värmen. Totalt sett en fördel i min bok men det beror kanske på vad och hur man lagar mat antar jag.

En annan trevlig fördel med keramisk beläggning är att de ofta kommer i ljusa, klara färger istället för teflonpannornas mörkgråa tristess. Nu förespråkar jag för det mesta function before fashion och så också i det här fallet. Färgen fyller nämligen en funktion då det är mycket lättare att se om man diskat bort all smuts på en ljus yta, särskilt i min panna där beläggningen är vit.


När jag har brassat på med hög värme kan det ibland krävas några extra tag med diskborsten för att få den ren men det har aldrig behövts mer än diskborste, varmt vatten och diskmedel. Och igen, det är så oerhört lätt att se om det är något kvar som man inte fått bort.

Riktigt så fantastiskt som på TV-shop är det (såklart) inte med keramiska pannor men det fungerar mycket bra och jag ser inte någon anledning att gå tillbaka till teflonpannor. Prismässigt finns inte heller något direkt argument som talar mot keramiska pannor.

Imorgon kommer en tävling där tre läsare kan vinna en varsin likadana stekpanna. Håll utkik här!

Den testade stekpannan var ett varuprov/recensionsexemplar

1 kommentar:

  1. Har just köpt en sådan stekpanna! Alltid kul att läsa positiva tester. Dessutom kostade den bara 199 kronor.
    Nu ska jag testa den för första gången, hoppas den "håller vad den lovar"!

    SvaraRadera