Starkölslunch på Pressklubben med Het Kapittel Watou Prior

, , Inga kommentarer
Pressklubben i Stockholm har gått på semesterstängt för några veckor och för att fresta er med något tills de öppnar igen tänkte jag berätta om en riktigt trevlig starkölslunch jag hade i solskenet på Vasagatan häromveckan. Stekt fläsk med löksås och färskpotatis och till det en några år gammal Het Kapittel Watou Prior. Hur bra låter inte det?

Jo, det var förstås riktigt bra. Salt och lite sött fläsk, krämig och söt löksås tillsammans med härlig, söt färskpotatis. Kvalitetsskillnaden på detta och de torra fläskbitar med trött potatis och pulversås man fick i skolan en gång i tiden är utanför alla skalor. Det är ju en klassiker och kanske är det just för att storköksvarianterna av denna rätt alltid blir så trist att man underskattar den och lätt tycker den är tråkig. Men trots att det är en enkel rätt blir den riktigt bra när den görs med omsorg, som på Pressklubben.

Prior, den främste bland jämbördiga, står bara under abboten i klostrens hierarki och såklart är det bara just Abt som är starkare i ölserien 't Kapittel Watou som görs på Van Eecke i Poperinge-Watou. Prior klockar in på 9 % och denna flaska som har en 4-5 år på nacken valdes ut med hjälp av en av Pressklubbens utmärkta bartendrar. Med alla godbitar som funnits på kran under de senaste veckorna färskt i minnet hade jag egentligen tänkt välja någon fatöl men eftersom det var precis innan semesterstängningen var fatölen nästan icke-existerande. Det var lika bra det, för lagrad Prior gjorde oss inte besvikna.


Sältan och sötman i maten passade riktigt fint till den lite försiktigt söta och mycket fruktiga ölen. Lite karamelliserade smaker fanns också i ölet och det går som vanligt väldigt fint ihop med stekt kött. När det blir så här gott är det verkligen rättfärdigat med en så stark öl till lunch.

Pressklubben öppnar igen den 11/8.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar